Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Ennätysmäiset hanhituhot Pohjois-Karjalassa

Viime keväänä Keski-Karjalaan pysähtyneet hanhiparvet popsivat usean viljelijän ensimmäisen nurmisadon ja viljan oraat. Vahinkojen suuruus on ennätysmäiset 200 000–400 000 euroa.

Kymmeniä korvaushakemuksia, joissa osoitetaan viime keväänä erityisesti Keski-Karjalassa viipyneiden valkoposkihanhien tekemiä tuhoja niin nurmilla kuin viljapelloilla, on toimitettu Pohjois-Karjalan elykeskukseen.

"Viime kevät oli ensimmäinen, jolloin linnut jäivät muuttomatkallaan Suomen puolelle jopa useiksi päiviksi", kertoo luonnonsuojeluasiantuntija Mika Pirinen Pohjois-Karjalan elykeskuksesta.

Ongelmia on ollut paitsi Pohjois-Karjalassa myös Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.

"Tarkkaa arviota korvausvaatimusten suuruudesta en pysty sanomaan, koska en ole ehtinyt vielä käydä kaikkia kymmeniä Pohjois-Karjalankaan hakemuksia läpi. Hehtaariarvio meillä on, koska kuntien maaseutusihteerit ovat myös käyneet kartoittamassa tilat, joilla vahinkoja on aiheutunut", Pirinen sanoo.

Korvaussummat rauhoitettujen lintujen, kuten juuri valkoposkihanhi, kurki, naakka ja korppi ovat, aiheuttamista vahingoista ovat nurmihehtaarilta 2 500–3 000 euroa ja viljapeltohehtaarilta 500–1 000 euroa.

Korvattavaa alaa kertyy Pohjois-Karjalassa 400–500 hehtaaria.

"Tänä syksynä vahinkoja ei pahasti tullut, koska linnut liikkuivat puintien ja viimeisten nurmisatokorjuiden jälkeen alueella."

Äskettäin pidetyssä keskustelutilaisuudessa perustettiin Keski-Karjalan lintutyöryhmä, jonka tarkoituksena on talven aikana selvitellä, mitä lintuongelman kanssa voidaan tehdä.

Työryhmässä on edustus niin viljelijöiltä, kuntien ja elykeskuksen virkamiehiltä kuin lintutieteellisestä yhdistyksestä.

"Ympäristöministeriöstä on toistaiseksi vakuutettu, että rahat riittävät ja että lisäbudjetista tällaiseen ongelmaan on saatavissa lisää", Pirinen kertoo.

Venäjällä metsästys karkottaa

Syiksi riesaan arvellaan sitä, että Venäjän puolella Aunuksen tietämillä peltoaloja on jäänyt viljelyn ulkopuolelle ja sitä, että rajan takana valkoposkihanhia myös metsästetään syksyisin.

"Linnut näyttävät oppineen turvallisemman lentoreitin Suomen ylitse."

Luonnonsuojelulaissa rauhoitettujen lintujen aiheuttamien vahinkojen korvaus on ollut kirjattuna pitkään, mutta nyt pykälä ensimmäisiä kertoja joudutaan toden teolla ottamaan käytäntöön.

"Eräskin kiteeläinen viljelijä kertoi, että hänen 15 hehtaarin peltoalastaan linnut söivät ensimmäisen sadon peräti 10 hehtaarilta. Viljelijä joutuu turvautumaan ostorehuun."

Yhtä helppoa ja tehokasta ehkäisykeinoa ei lintutuhoille asiantuntijan mukaan ole. Perustettu työryhmä alkaa keinoja tosissaan miettiä: häirintä ja lintupellot ovat yhtenä ehdotusten joukossa.

Lue lisää

Lintuvahinkoja korvattiin viime vuonna ennätysmäärä

Valkoposkihanhet tankkaavat nurmisadon, häirintälupien haku ruuhkautui

Hollanti pistää tuhansia villihanhia hengiltä kaasuttamalla

"Asiaa on ajateltava lehmien kannalta" – Talitiaisten aiheuttamiin tuhoihin halutaan lappilaistiloilla nopeampia ratkaisuja