Maatalous

Ennakointi on IP-viljelyn kulmakivi

Maatalous 18.11.2013

Integroitu kasvinsuojelu eli IP-viljely tulee vuodenvaihteessa pakolliseksi kaikilla maatiloilla. Siitä huolimatta monelle viljelijälle on edelleen epäselvää, mitä se tarkoittaa käytännössä.


Johannes Tervo

Integroidussa kasvinsuojelussa on pitkä liuta kulmakiviä. Niitä ovat kasvintuhoojien ennaltaehkäisy, tarkkailu, ei-kemiallisten torjuntamenetelmien käyttö aina kun mahdollista sekä kasvinsuojeluaineiden käytön minimointi. Lisäksi kasvinsuojelusta pidetään tarkasti muistiinpanoja, joita käytetään hyväksi seuraavan kauden kasvinsuojelua suunniteltaessa.

”Integroidun kasvinsuojelun yleisiä periaatteita kaikkien maatilojen on noudatettava ensi vuoden alusta lähtien”, toteaa ylitarkastaja Pauliina Laitinen Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta Tukesista.

Laitisen mukaan IP:n henkeen kuuluu, että kasvinsuojeluratkaisut tehdään tila- ja lohkokohtaisesti, kaikkia menetelmiä tilanteen mukaan yhdistellen.

Myös valvonta tulee olemaan tila- ja lohkokohtaista. Se painottunee Laitisen mukaan kasvinsuojeluainevarastoihin ja kasvinsuojeluaineiden käyttömuistiinpanoihin.

Ennen muuta integroitua kasvinviljelyä edistetään neuvonnalla ja koulutuksella, Laitinen korostaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT