Maatalous

Ensin sikaa, nyt kaurahiutaleita – Kiinaan saadaan rytinällä himoittuja suomalaistuotteita

Kaurahiutaleiden vienti Suomesta Kiinaan avautui. Kiinalaiset ovat aiemmin ostaneet Elovena-kaurahiutaleita verkkokaupasta jopa 22 eurolla paketti.
Kari Salonen
Luonnonvarakeskuksen tutkija Xing Liu silmäili helsinkiläisessä kaupassa tuotteita, 
jotka kiinnostavat kiinalaisia kuluttajia.

Suomen mahdollisuudet viedä elintarvikkeita Kiinaan ovat kohentuneet.

Kiinan elintarvikkeiden tuontiehdoista vastaava laadunvalvonta- ja karanteeniviranomainen AQSIQ on hyväksynyt suomalaisten kaurahiutaleiden viennin Kiinan markkinoille.

Nyt päivitetty kauran vientiprotokolla mahdollistaa myös kaurahiutaleiden viennin Suomesta Kiinaan. Suomesta on voitu viedä kauranjyviä Kiinaan jo vuodesta 2011 lähtien.

"On hienoa, että myös viljapuolella pystymme laajentamaan vientiä jalostetumpiin tuotteisiin. Kiinasta avautuvat markkinat ovat Suomelle suuri mahdollisuus elintarvikeviennissä, jolle erinomainen kasvi- ja eläintautitilanteemme on oiva perusta", kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sanoo.

Suomalainen ruoka myy jo nyt Kiinan nettikaupoissa. Erityisesti luomuelintarvikkeille sekä erityisryhmille suunnatuille tuotteille on maassa kysyntää. Tämä on jo synnyttänyt erikoisen ilmiön: Suomessa asuvat kiinalaiset lähettävät ruokakaupasta ostamiaan tuotteita Kiinaan postitse. Kiinalaiset ovat ostaneet Elovena-kaurahiutaleita paikallisesta Taobao Marketplace -verkkokaupasta jopa 22 eurolla paketti.

Viime viikolla Atria tiedotti saaneensa virallisen vahvistuksen sianlihan vientiluvan saamisesta Kiinaan. Ministeriön mukaan viimeinen vahvistus vielä puuttuu.

Suomalaisten kauranviejien ja siinä yhteydessä kauraa varastoivien yritysten tulee olla rekisteröityjä AQSIQ:in ylläpitämään rekisteriin. Rekisteröimisprosessista Suomen osalta vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Lue lisää:

17.10. Atrian mukaan sikaa voi jo viedä Kiinaan – ministeriön mukaan ei

12.10: Atria aloittaa sianlihan viennin Kiinaan – “ Tämä on paras uutinen suomalaiselle sianlihatuotannolle pitkään aikaan”

Lue lisää

Kiina koventaa otteita kryptovaluuttoja vastaan – keskuspankki kieltää kaiken kaupankäynnin niillä

Äänekoskelainen Tommi Lunttila panostaa laatukauraan — kysyntää löytyy enemmän ulkomailta kuin Suomesta

Hiekan liikakäyttö turmelee ympäristöä Itä-Aasiassa – Kiinassa on valtava kysyntä hiekasta, josta valmistetaan betonia ja asfalttia

Suomalaisia pakasteita viedään nyt Kiinan markkinoille K-ryhmän ja MTK:n yhteistyöllä – Alibaban verkkokaupassa ei ole aikaisemmin myyty pakastetuotteita