Maatalous

Erikoisheinätuotteita ja makupalaherkkuja valmistava Hoikan Herkku tavoittelee siivua lemmikkiruokabisneksestä

Maatalous 11.01.2017

Raaka-aineet kerätään käsin tai koeruutupuimurilla omilta pelloilta ja niityiltä sekä ostetaan lähiseudulta Liperistä Pohjois-Karjalasta.


Minna Rahkola-Sorsa ja Ari Sorsa herättivät vanhan maitohuoneen taas eloon, siellä kuivataan ja pakataan Hoikan Herkun tuotteet.
Minna Rahkola-Sorsa ja Ari Sorsa herättivät vanhan maitohuoneen taas eloon, siellä kuivataan ja pakataan Hoikan Herkun tuotteet.
Lari Lievonen
Tuotteet on pakattu muoviin ja ikkunalliseen kartonkiin. On tärkeää, että asiakas näkee, mitä on ostamassa, sanoo Minna Rahkola-Sorsa.
Tuotteet on pakattu muoviin ja ikkunalliseen kartonkiin. On tärkeää, että asiakas näkee, mitä on ostamassa, sanoo Minna Rahkola-Sorsa.

Minna Rahkola-Sorsa pussittaa käsin kerättyjä ja kuivattuja vadelman- ja maitohorsman lehtiä vanhassa maitohuoneessa. Hän punnitsee pussin sisällön, sulkee sen ja laittaa Eläinäidin yrtit -nimellä myytävän tuotteen odottamaan lähetystä lemmikkitarvikeliikkeeseen.

Vuoden 2015 marraskuussa perustetun Hoikan Herkku Oy:n liikeideana on valmistaa ja myydä lemmikkien täydennysrehuja. Raaka-aineet kerätään omilta pelloilta ja niityiltä tai ostetaan lähiseudulta.

Rahkola-Sorsa ja hänen puolisonsa Ari Sorsa ovat yrittämässä alalle, jossa kotimaisia valmistajia ei juuri ole. Lemmikkitarvikeliikkeiden hyllyistä ei kotimaisia täydennysrehuja löydy.

"Katsotaan minne biologin ja maa- ja metsätalousyrittäjän rahkeet riittävät", sanoo biologina tutkijan uraakin tehnyt Rahkola-Sorsa.

Muutamia jälleenmyyjiä on erikoisheinä- ja makupalatuotteille yritys jo löytänyt. Ennen tuotteiden tuloa markkinoille pariskunta kiersi ahkerasti lemmikkitarvikeliikkeissä tutkimassa valikoimia, haastattelemassa jyrsijäharrastajia sekä perehtymässä yrtteihin.

"Tuotamme hevosille heinää pikkupaaleissa sekä kasvatamme yrttejä myyntiin. Heinää ei ole tarvinnut markkinoida sen jälkeen, kun puskaradio välitti tietoa alueen hevosharrastajille paalien laadusta. Yrteille on myös nimetyt ostajat", Rahkola-Sorsa sanoo.

Tuotteiden väri ja tuoksu ovat maun lisäksi valttikortteja, joilla jälleenmyyjät ja asiakkaat vakuutetaan laadusta. Siksi tuotteet on pakattu muoviin ja ikkunalliseen kartonkiin.

Rahkola-Sorsa kertoo myös lähettävänsä mielellään näytteitä jälleenmyyjille.

"Asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla. Erikoisheinätuotteisiin tehdyt yrttivalinnat ovat toivottavasti oikeita, mutta tarvittaessa niitäkin voidaan vaihtaa."

Viime kesä oli ensimmäinen, kun yrttejä kerättiin, sekä käsin että koeruutupuimurilla. Jos myyntimäärä alkaa kasvaa, pariskunta miettii kerääjäverkoston perustamista.

Omena on lähiseudun tuoremehuaseman puristejätettä ja myös porkkana on paikallista. Kaikki myyntituotteet ovat rehuasetuksen alaisia kasviperäisiä tuotteita.

Tyypillisimpiä liperiläisten rehujen syöjiä ovat muun muassa kanit, marsut ja hamsterit. Erikoisempia taas tietyt matelijalajit, joiden ruokavalioon erikoisheinä soveltuu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit