Maatalous

EU hyväksyy gm-maissi 1507:n viljelyyn

Suomi äänesti viljelyluvan puolesta. EU-sääntöjen takia komission on pakko myöntää lupa, vaikka suurin osa jäsenmaista vastusti sitä.
Satu Lehtonen

BRYSSEL (MT)

EU-maat eivät tiistaina päässeet sopuun geenimuunnellun maissi 1507:n viljelyluvasta.

1507 on maissilajike, joka tuottaa itse torjunta-ainetta tuhohyönteisiä vastaan.

19 jäsenmaata vastusti viljelylupaa, mutta vaadittavaa määräenemmistöä vastustajien taakse ei löytynyt. Käytännössä se tarkoittaa, että komission on lain mukaan pakko myöntää Dupont Pioneer yhtiön maissilajikkeelle viljelylupa EU:ssa.

Viljelyluvan myöntämistä kannattivat ainoastaan, Espanja, Britannia, Suomi, Ruotsi ja Viro. Kyseistä lajiketta viljeltäisiin käytännössä vain Espanjassa.

Asiasta on riidelty EU:ssa jo 13 vuotta. Pioneer yhtiö teki hakemuksensa ensi kertaa vuonna 2001. EU:n elintarvikeviranomainen EFSA on vuosien varrella antanut lajikkeesta yhteensä kuusi eri lausuntoa, jossa se on todennut, ettei kasvi aiheuta vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

Jäsenmaiden eripuran takia komissio lykkäsi asian käsittelyä, kunnes EU-tuomioistuin viime syksynä määräsi, että lupahakemus on ratkaistava kolmen kuukauden kuluessa.

Lue lisää

Katso video: Kolmimetrinen maissikasvusto korjataan karjan rehuksi järeillä koneilla

Tätä kasvustoa eivät hanhet syö, eikä ukkosmyrsky hetkauta – maissi on itärajan hanhialueella turvallinen valinta rehukasviksi

Marinoidut ja kuorrutetut maissintähkät

Maissin viljely pohjoisessa on tietoinen riski