Maatalous

FAO: Ruoka kalleinta yli kahteen vuoteen

Maitotuotteiden kuten voin kallistuminen tuntuu ruokalaskussa ympäri maailmaa.
Eniten ovat 15 vuoden aikaan kallistuneet maitotuotteet ja sokeri, vähiten viljat ja kasviöljyt.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet nopeasti maaliskuun jälkeen ja hinnat ovat korkeimmillaan sitten tammikuun 2015. Vuodessa ruoka on kallistunut keskimäärin 10 prosenttia.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan etenkin maitotuotteiden hinnat ovat kallistuneet, mutta nousua on myös viljatuotteissa ja lihan hinnoissa.

Sokerin maailmanmarkkina­hinnan romahtaminen vaimentaa vain vähän ruuan hintaa kuvaavan kokonaisindeksin nousua.

FAO:n laskelma on maailmanlaajuinen eikä välttämättä kerro yksittäisen maan kuten Suomen tilanteesta kovin tarkasti. Hintaviitteitä haetaan muun muassa huutokaupoista, hyödykepörsseistä ja satamien noteerauksista.

FAO:n mukaan maito­tuotteiden hinnat ovat viime kuukausien noususta huolimatta edelleen viidenneksen helmikuun 2014 hintapiikkiä halvempia.

Kalleinta ruokaa syötiin kuusi vuotta sitten. Silloin ruuan tärkeimmistä raaka-­aineista maksettiin lähes kolmannes enemmän kuin nyt.

Keväällä 2014 ruuan hinta käväisi yli 210 pisteessä ja ennätys­vuonna 2011 hintaindeksi kiipesi yli 230 pisteeseen. Heinäkuun pisteluku oli 179.

Ero kuuden vuoden takaiseen tulee valtaosin peltokasveista. Maitotuotteet ja lihat ovat aavistuksen edullisempia kuin 2011. Sen sijaan viljan ja kasviöljyjen hinnat ovat pudonneet kolmasosan ja sokerin vielä enemmän.

FAO kerää hintaindeksiin 73 elintarvikkeen raaka-aineen keskimääräiset hinnat. Perusvuotta ei tavallaan ole, vaan FAO käyttää lähtökohtana vuosien 2002–2004 keskimääräisiä hintoja, joka merkitään suhdeluvulla sata. Inflaatiota ei oteta huomioon.

Eniten ovat 15 vuoden aikaan kallistuneet maitotuotteet ja sokeri, vähiten viljat ja kasviöljyt.

Lue lisää

Maito ja sianliha halpenevat, tulvat voivat muuttaa tilannetta

Maatalouden kustannukset nousevat lujaa, ruuan hinta kääntyi maailmalla laskuun

Koneviesti selvitti, missä mennään Suomen traktorimarkkinoilla – ISOBUS sekä sähköiset palvelut ovat jo arkipäivää

Kanadan helteet ajoivat rapsin hinnan uuteen nousuun, Euroopassa sianlihan hinta laskee