Maatalous

FAO: Ruoka kallistuu taas

Maatalous 12.03.2012

Elintarvikkeiden hinnat kääntyivät nousuun maailmalla lähes vuoden alamäen jälkeen. Ruoka on silti kymmenkunta prosenttia halvempaa kuin vuosi sitten.


YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö, FAO, julkaisi ruuan hintamuutoksia helmikuussa kuvaavat indeksit torstaina. Elintarvikkeet maksoivat helmikuussa yli prosentin enemmän kuin tammikuussa.

FAO:n mukaan käänne koettiin vuoden vaihteessa. Hintojen nousu on saanut sytykettä hankalista sääoloista, mikä tiukentaa ruuan varastotilannetta.

Nousua oli etenkin sokerissa, viljoissa ja elintarvikkeissa käytetyissä öljyissä. Maitotuotteet halpenivat hieman tammikuun nousun jälkeen.

Elintarvikkeiden kalleudesta alettiin keskustella runsas vuosi sitten, kun FAO:n hintaindeksit puhkaisivat aiemmat ennätykset. Viljojen, sokerin ja kaakaon varastojen hupeneminen käänsi tuolloin hinnat jyrkkään nousuun.

Huipulla käytiin vuosi sitten helmikuussa. Sen jälkeen hinnat aikoivat vajota lähes suoraviivaisesti.

Merkkejä laskun päättymisestä alkoi näkyä vuoden lopulla, kun muun muassa sokerin hinta kääntyi nousuun.

Alkuvuoden noususta huolimatta ruoka on edelleen lähes kymmenen prosenttia halvempaa kuin vuosi sitten. Ruuan hinnan yleisindeksi nousi helmikuussa 2,4 pistettä 215 pisteeseen.

Veturina on sokeri, jonka hinta ravasi 2,4 prosenttia 342 pisteeseen helmikuussa. Myös viljat ja öljyt sekä rasvat kallistuivat kuukaudessa pari prosenttia. Nousu johtuu epäedullisista sääolosta, mikä on heikentänyt satonäkymiä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT