Maatalous

Forssan lehti: Jokaisen suomalaisen ruokapöytä kattaa 0,42 hehtaaria

Lähes puolet maan peltoalasta käytetään nautakarjan rehun tuottamiseen.
Markku Vuorikari
Kotimaista viljaa kuluu henkeä kohti 97 kiloa vuodessa.

Suomessa on peltoalaa noin 0,42 hehtaaria jokaista asukasta kohti, kertoo Forssan lehti. Luonnonvarakeskuksen tutkimusassistentti Anneli Nuorannen mukaan Suomalainen ruokapöytä-määräala kuvaa ruoantuotantoa Suomessa, eikä niinkään sitä pinta-alaa, mikä tarvittaisiin omavaraisuuteen.

"Kuitenkin osa suomalaisesta tuotannosta viedään ulkomaille, ja samaan aikaan ostamme ulkomailta esimerkiksi viljaa."

Suomalainen peltoviljely on kuitenkin tehostunut koko ajan. Kaskitalouden aikaan yhden ihmisen viljantarpeen täyttämiseksi tarvittiin viisi hehtaaria maata, kun nykyään samalla peltoalalla ruokitaan jo 80 ihmistä.

Vain 20 prosenttia kaikesta viljeltävästä tulee suoraan ihmisten ruoaksi. Lähes puolet maan peltoalasta käytetään pelkästään nautakarjan rehun tuottamiseen. Kaikkien kotieläinten rehuntuotantoon kuluu 80 prosenttia Suomen peltomaasta, Nuoranne kertoo.

Kotimaista viljaa kuluu vuodessa noin 97 kiloa henkeä kohti. Myllyteollisuuteen tästä menee 69 kiloa ja oluen sekä muun alkoholin valmistukseen 28 kiloa.

"Pinta-alallisesti mitattuna ohraa viljellään eniten", Nuoranne kertoo. Hän pitää kuitenkin erittäin positiivisena kauran osuuden kasvua viljelyssä.

"Voidaan puhua jo kaurabuumista", Nuoranne summaa.

Elonkierrossa suomalaisen ruuan tarvitsemaa maa-alaa esitellään maatilkulla, josta selviää kuinka paljon esimerkiksi kauraa tai ohraa kasvatetaan yhtä suomalaista kohti.

Uutisen otsikkoa on muutettu 13.7. kello 7:50. Aiemmin se oli muodossa Suomalainen ruoka vie 0,42 hehtaaria.

Lue lisää

Kotieläintuotannon maine koheni kaupunkilaisnaisten keskuudessa – MTK tyytyväinen digikampanjaan

K-ryhmän myynti osoittaa selvin luvuin kotimaisen suosion kasvun korona-aikana

Perunan mainetta on kolhittu syyttä, mutta vaatimaton mukula ansaitsee ylistystä

Suomalainen possu ja vastuullinen kauppa