Glyfosaattikielto kiihdyttäisi konekauppaa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Glyfosaattikielto kiihdyttäisi konekauppaa

Torjunta-aine glyfosaatin kielto tarkoittaisi paluuta peltojen kyntämiseen, mikä lisäisi todennäköisesti maatalouskoneiden kysyntää, arvioi konevalmistaja Amazonen toimitusjohtaja Justus Dryer.
Jaana Kankaanpää
Glyfosaatin kielto lisäisi maanmuokkauksen tarvetta ja sitä kautta erilaisten muokkauksessa käytettävien koneiden kysyntää.

Saksalaisen maatalouskonevalmistaja Amazonen toimitusjohtaja Justus Dryer on varovainen, kun häneltä kysytään EU:n mahdollisesta glyfosaattikiellosta. "Konevalmistajan kannalta se olisi etu, sillä koneiden kysyntä tulisi todennäköisesti kasvamaan."

Dryer ihmettelee asiasta käytävää keskustelua. Kielto olisi perusteltu ja ymmärrettävä, jos glyfosaatti todettaisiin ihmisten terveydelle vaaralliseksi. Pitävää tieteellistä näyttöä ei ole kuitenkaan saatu.

Toisessa vaakakupissa ovat ympäristövaikutukset, jos kyseinen torjunta-aine jää pois viljelijän keinovalikoimasta. Se tarkoittaa paluuta peltojen kyntämiseen, mikä lisää eroosiota ja maa-aineksen huuhtoutumista vesistöihin, Dryer toteaa.

Myös ilmastovaikutukset voivat lisääntyä.

Korvaavia torjunta-aineita ei juuri ole markkinoilla ja mitä on, ne ovat huomattavasti glyfosaattia kalliimpia.

Dryer kertoi näkemyksiään suomalaisille konetoimittajille kesäkuun alussa tehtaalla Hasbergenissä Saksassa, missä yhtiö järjesti kolmannet viljelijäpäivät. Paikalla oli parituhatta saksalaista viljelijää ja satoja jälleenmyyjiä eri puolilta Eurooppaa.

Glyfosaatin voimassa oleva myyntilupa EU:ssa päättyy kesäkuun lopussa, eikä luvan jatkamisesta ole toistaiseksi selvyyttä.

Lisää Amazonen viljelijäpäivien uutisia on luettavissa maanantaina MT:stä.

Lue myös:

MTK:n viljavaliokunta haluaa jatkaa glyfosaatin käyttöä aiempaa tiukemmilla säännöillä

MTK vaatii glyfosaatin myyntiluvan jatkamista

Tutkimus pitää glyfosaattia turvallisena, ei viittausta syöpävaarallisuuteen

Glyfosaattikielto lisäisi viljelijän työtä 15 tuntia hehtaaria kohti

Glyfosaatti ei saanut jatkolupaa

Lue lisää

Ilmastotietoisuus suosii kotimaista

Kuluttajat kaipaavat apua ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, mutta yhteistä ruuan ilmastomerkkiä ei vielä ole

Puhtaalla ruualla on oma hintansa

Maanparannuskuitu vähentää ravinteiden huuhtoutumista pelloilta – viljelijä satsaa mielellään vesiensuojeluun mutta viljanhinta ratkaisee, onko siihen varaa