Maatalous

Haittavero lannoitteille? Luomuviljelijä: "En vähään aikaan ole kuullut vastaavaa möläytystä"

Lannoitteille ja torjunta-aineille ehdotettu haittavero on herättänyt kiivasta keskustelua.
Markku Vuorikari
Haittavero lannoitteille ja torjunta-aineille ei saa suurta kannatusta MT:n Facebook-sivulla käytävässä keskustelussa.

Tutkijan ehdottama haittavero torjunta-aineille ja väkilannoitteille ei saa suurta kannatusta MT:n Facebook sivulla. Aihe on herättänyt kiivasta keskustelua.

"Itse luomuviljelijänä täytyy sanoa, etten vähään aikaan ole kuullut vastaavaa möläytystä", Timo Tapani Himberg kirjoittaa.

"Kommunistit pitäiisi laittaa paskanmättöön ja rikkaruohojen kitkentään tulosvastuulla niin ajatukset kirkastuisivat"., Tyypillinen Maajussi puolestaan kommentoi.

"Kaikki kommunistithan on nykyään vihreitä, nähtävästi huomasivat, että luonnonsuojelulla saahaan kaikki maat sosialisoitua", Jukka Honkanen kirjoittaa.

Myöskään Matti Seitsonen ei usko haittaveroihin.

"Jos luomun lisäys ei ole kuluttajalähtöistä, ei lisäys ole kestävää. Vain markkinoilta saatu lisätuotto kasvattaa luomualaa järkevällä tavalla. Sama koskee luomutuen lisäystä ym. viranomaistoimia luomun lisäämiseksi", hän kirjoittaa.

"Juu lisää vaan raippaa maajusseille, sillä ne parhaiten jaksaa hommansa hoitaa! Eiku. Voitaisko joskus kokeilla ennemmin sitä porkkanaa? Mikä on se syy miksi Suomi ei ole saavuttanut luomutavoitteitaan? Siksikö maajussit ei lähde luomuun kun lannoitteet on halpaa kun saippua?", Jonna Nygård pohtii.

"Väittelijä jutun perusteella esittää lannoitteille haittaveroa, niin tämän veron tulisi kohdentua ravinteiden käyttöön tasapuolisesti. Johdonmukaista on siis vaatia kaikkia ravinteiden käyttöä verotettavaksi koska kaikki ylilannoitus on haitallista tapahtui se sitten normaalin tai luomun kautta.

Kasvinsuojelu aineiden käytön verottaminen on myös hiukan ongelmallista. Käytön tarkoituksena on esimerkiksi torjua rikkaruohoja jotka haitallisesti kilpailevat viljelykasvin kanssa näin alentaen satoa ja heikentäen myös lannoituksen taloudellisuutta. Luomussa tätä tehdään hivenen toisin mutta samalla päämäärällä.

Nykyaikainen valveutunut viljelijä hyödyntää luomun tekniikoita mm. viljelykiertoa ja täydentää pienemmillä määrillä kasvinsuojeluaineilla tehoa. Syntyy kokonaistaloudellinen toiminta tapa joka tuottaa ison ja laadukkaan sadon. Tästä luonto kiittää kun vähemmän ravinteira menee hukkaan kuin myös torjunta-aineiden käyttö on minimissä.

"Asia ei ole niin yksi oikoinen kuten väittelijä Nuutila esittää. Olisi suotavaa että tohtori väittelijä katsoisi asiaa myös laajemmassa kokonaisuudessa eikä värittyneiden lasian kautta", Jukka Leikkonen kirjoittaa.

Haittaveroehdotus saa myös jonkin verran kannatusta kommentoijien keskuudessa.

"Mikäli voidaan tieteellisesti osoittaa torjunta aineiden ja lannoitteiden ympäristöhaitat tulee niitä tottakai verottaa sen mukaisesti. Ei kukaan muukaan voi mennä dumppaamaan myrkkyjä luontoon ilman että joutuu maksamaan niiden "siivoamisen". Luomua tuetaan rahallisesti tällä hetkellä koska tuotantomäärät ovat hehtaarilta huomattavasti pienemmät eikä tuotteiden hintoja voida nostaa samassa suhteessa", Kalle Takala kirjoittaa.

Lue lisää:

Tutkija: Haittavero torjunta-aineille ja väkilannoitteille

Pro Luomu haittaveroehdotuksesta: "Varmasti on muitakin ohjauskeinoja"

Lue lisää

Yle uutiset: Laidunmaan vähyys saa porot ruokailemaan viljelijöiden pelloilla Hyrynsalmella

Maalaisjärkeä maatalouskeskusteluun

Huolto­varmuus on unohtunut

Maaseudulla oma ääni