Maatalous

Hallitus ja oppositio ottivat yhteen lähiruuasta

Kansanedustajat kehuivat kilpaa lähiruokaa Porin SuomiAreenassa. Kilpailutukseen on heidän mukaansa keskityttävä tarkoin.
Matti Riitakorpi
Vihreiden Pekka Haavisto ja SDP:n Tytti Tuppurainen juoksivat kiireisesti ympäri Porin Mikkolan Prismaa. Opposition edustajat jäivät kuitenkin kakkoseksi.

Hallituksen ja opposition kansanedustajat kilpailivat lähiruokaostosten tekemisessä Porin SuomiAreenassa. Kilpailijoiden oli löydettävä 10 minuutin aikana mahdollisimman monta lähiruokatuotetta mahdollisimman monesta tuoteryhmästä. Kilvan jälkeen edustajat puhuivat lähiruoan tukemisen tärkeydestä.

Hallituksen joukkueen Susanna Koski (kok.) ja Ari Jalonen (ps.) veivät lopulta voiton. Toiseksi tulleessa opposition joukkueessa juoksivat vihreiden Pekka Haavisto ja SDP:n Tytti Tuppurainen. Hieman apua hallitus sai siitä, että Jalonen on Porista kotoisin. Satakuntalainen lähiruoka oli siis hänelle ennestään tuttua.

Pekka Haavisto muistutti kilpailutuksen merkityksestä lähiruuan menestymisessä. Hänestä suomalaisten kannattaisi olla hieman itsekkäämpiä kilpailutuksessa.

"Sillä on suuri merkitys, että Suomessa käytetään lähiruokaa kouluissa ja sairaaloissa", Haavisto sanoi.

Hänestä lähiruoan suosimista voi perustella esimerkiksi tuoreudella ja sillä, ettei sitä tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja.

Susanna Kosken mielestä on ilmiselvää, että suomalaista ruokaa tulee tukea.

"Se on tärkeimpiä asioita, mitä meillä on. Prosessia voisi edistää, sillä täällä tehdään maailman halvimmasta viljasta maailman kalleinta leipää."

Lähiruokaa suositaan Satakunnassa

Satakunnan osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi kertoo, että osuuskauppa tekee jatkuvasti töitä lähiruoan tuomiseksi esiin Satakunnassa. Satakuntalaiset tuotteet on voinut jo parin vuoden ajan tunnistaa omasta merkinnästä. Vaivannäkö on kannattanut.

"Lähiruoassa on nähty 8 prosentin kasvua, vaikka muuten sitä ei ole ollenkaan. Ihmisten ruokaostoksista nyt 17 prosenttia on satakuntalaista lähiruokaa", Tuomi kertoo.

Hänen mukaansa ovet ovat aina auki lähiruokaa kauppoihin tarjoaville tuottajille.

Kansanedustajien kilpailua seuranneessa paneelikeskustelussa asiantuntijat keskustelivat ruoan laadun ja hinnan merkityksestä.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi piti hyvänä asiana sitä, että kuluttajille on tarjolla monia erihintaisia tuotteita. Laatu on hänen mielestään asia, jonka voi määritellä monella tapaa.

MTK-Satakunnan puheenjohtaja ja maanviljelijä Jarkko Laitila totesi, että Suomessa laatua saa melko halvalla.

"Suomalaisen ostoskori on halvempi kuin moneen vuoteen. Sen lisäksi esimerkiksi täällä Satakunnassa on tarjolla runsaasti lähiruokaa."

Laitilan mukaan tuottajille on annettava kauppojen halpuutuksesta huolimatta kunnollinen korvaus työstä. Usein hinta voi vaikuttaa kuluttajan ajatuksissa käsitykseen tuotteen laadusta.

Lue lisää

MTK huolestui elvytysohjelman viimeistelystä – "Riski talouden näivettymisestä elvytyksen sijaan on ilmeinen"

MTK:n Marttila jyrähtää rituaaliteurastukseen lampaitaan myyneille: "Ymmärrystä ei liikene pätkän vertaa!"

MTK:n naakkajahti alkoi eilen – Siikaisten jahdissa heti onnettomuus

"Eihän tämmöisiä tuotteita kaupasta saa!" – lähiruoka innostaa Pohjois-Savossa