Maatalous

"Halvalla ei saa hyvää", Brasilian kohu voi nostaa kotimaisen lihan kysyntää

Maatalous 22.03.2017

Brasilian poistuminen markkinoilta tarkoittaisi ainakin hetkellistä lihapulaa. Hinnat saattavat sen takia nousta, arvioi tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori PTT:ltä.


Pentti Vänskä
Tämä lihakarja varttuu Siilinjärvellä Tomi Toivasen tilalla. ”Toivottavasti Brasilian kohu lisää keskustelua lihan alkuperästä”, Toivanen sanoo.

EU:n ja useiden muiden maiden tuontirajoitukset brasilialaiselle lihalle saattavat nostaa hintoja maailmanmarkkinoilla, tutkijat arvioivat.

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn pitää selvänä, että jupakka nostaa suomalaisen lihan arvostusta ja näkyy sen kysynnässä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää mahdollisena, että myös suurkeittiöissä voitaisiin velvoittaa nykyistä parempaan alkuperän esittämiseen. Syksystä lähtien alkuperämaa pitää merkitä kaupassa myytäviin lihajalosteisiin.

MTK:n johtokunnan mukaan kotimaisuus on paras tae siitä, että liha ja muukin ruoka täyttää kuluttajien vaatimukset tuotantotavoista ja turvallisuudesta. "Halvalla ei saa hyvää", toinen puheenjohtaja Mauno Ylinen muistuttaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT