Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Hanhet tuhoavat nurmia Itä-Suomessa

Kylmä kevät pysäytti hanhiparvet pelloille itärajan tuntumassa. Nyt sadoilta hehtaareilta on jo syöty nurmea ja syysviljoja.
Kari Pekonen
Näkymä parikkalalaisen Kari Pekosen pellolta keskiviikkoaamulta. Kuvassa vain murto-osa koko parvesta..

Kitee (MT)

Viljelijät kuvaavat nurmialueiden olevan isolta osin vaaleita tai keltaisia. Syysviljojakin on tuhoutunut laajoilta aloilta.

"Oikein hyvää apilanurmea on nyt minun pelloiltani pistetty juurta myöten poikki 40 hehtaaria", parikkalalainen viljelijä Kari Pekonen kertoo.

"Ongelma on korostunut tänä keväänä niin, että on pakko hakea korvauksia, vaikka en niiden saatavuuteen vielä uskokaan", Pekonen jatkaa.

Häntä harmittaa paitsi nurmen menetys myös rehuhygieniariskin kasvu sekä hanhien tuliaisena tuomat hukkakaurat.

Tohmajärven Värtsilässä maanviljelijä Esko Raerinne aikoo myös hakea vahingonkorvausta.

"Nyt linnuilla näyttää olevan menossa kolmen hehtaarin säilörehunurmipalstani", Raerinne kuvaili lintujen olinpaikkaa torstaiaamuna.

Hänen pelloistaan keltaiseksi tuhottuna on jo yksi neljän hehtaarin nurmiala. Kaikkiaan Värtsilässä tuhoja on tehty ainakin sadan hehtaarin alalla.

Ylitarkastaja Mika Pirinen Pohjois-Karjalan elykeskuksesta kertoo saaneensa runsaasti puhelinsoittoja lintutuhoista kahden jo viikon ajan.

"Normaalivuosina ei ole näin pitkiä lintupysähdyksiä. Joskus hanhiparvet lentävät enemmän Venäjän puolella ja joskus hyvän sään sattuessa muutto sujuu nopeasti", Pirinen kertoo.

Hän muistuttaa, että aiheutuneita vahinkoja korvataan ympäristöministeriön avustusvaroista.

Lue lisää perjantaina Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Eläinlääkärien sijaiset ovat tiukassa

Katso video: Hanhet syöneet tänä keväänä jo tuhansia hehtaareja rehunurmia – Pohjois-Karjalan viljelijät turhautuneita ja valmiita turvautumaan korpilakiin

Hanhinyrkin tavoittelemat lintupellot haukkaisivat ison loven viljelyalaan muuttoreitin varrella

Tallenne: Kuinka hanhiongelma ratkaistaan? Hanhinyrkin raportin tulokset julki tänään