Maatalous

Herukat kukkivat jo Keski-Suomessa asti, mansikat vasta tunneleissa ja harsojen alla

Viljelijät varautuivat pakkasvaurioihin ja ostivat talvella isot mansikantaimet tukuista loppuun.
Markku Vuorikari
Herukat kestävät jopa 2–3 astetta pakkasta.

Puutarhamarjoista herukat ovat aloittaneet kukintansa, joka on käynnissä noin Keski-Suomen korkeudelle asti normaaleilla kasvupaikoilla. Pohjoisessa kukinta on vasta alkamassa, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen Kiteeltä.

Avomaan mansikoiden ja vadelman kukinta on vielä edessä. Tunneleissa sekä harson alla mansikka jo kukkii ja odotettavissa on normaali mansikan varhaissato.

Mutta kesän pääsadosta ei odoteta huippusatoa. Talvi teki tuhojaan mansikkakasvustoissa, mikä vaikuttaa etenkin pääsadon suuruuteen, sanoo Ruutiainen.

Viime vuonna mansikkaa tuotettiin ennätykselliset 15–16 miljoonaa kiloa, tänä vuonna 10 12 miljoonan kilon sato olisi Ruutiaisen mielestä realismia.

Viljelijät varautuivat jo talvella pakkasvaurioihin ja hankkivat isoja mansikantaimia paikkaamaan vaurioituneita kasvustoja.

"Päivä päivältä kasvuun lähdön jälkeen, on kasvustojen kunto alkanut näyttää paremmalta. Talvesta selviäminen on ollut viljelijöillä päällimmäisenä huolenaiheena."

Talvi koetteli etenkin vanhempia kasvustoja ja arempia lajikkeita. Esimerkiksi uusi myöhäinen mansikkalajike Malwina ei kestänyt talvea.

"Kun talvet alkavat muuttua yhä riskialttiimmiksi, on mansikka vaaravyöhykkeellä. Vadelma ja herukat kestivät talven koitokset hyvin."

Suomi on kasvuolosuhteiltaan jakautunut tällä hetkellä. Idässä kärsitään kuivuudesta, kun taas lännessä vettä on tullut jopa liikaa.

Ruutiaisen mukaan vesi tekee hyvää, jos talven pakkaset ovat päässeet vaurioittamaan juuristoa. Kuivuuden jatkuminen heikentää pakkasen vaurioittaman kasvin kuntoa.

"Kastelu on aloitettu Pohjois-Karjalassa jo nyt, mikä on poikkeuksellisen aikaista."

Lue lisää

Marjamyynti käy vilkkaana – "Kysyntä on kovaa, tähän korona ei ole vaikuttanut"

Vadelmasato näyttää lupaavalta kuivuudesta huolimatta, herukatkin yltävät tavanomaisiin satolukemiin

Lasten mansikkasalaatti

”Eihän tämä marjanviljely koskaan ole helppoa ollut" – Mansikan satomäärä jää tänä vuonna alhaisemmaksi kuin viime vuosina