Maatalous

Herukkasato kypsyy myöhässä

Mustaherukan sadosta odotetaan tänä vuonna korkeintaan kohtalaista.
Jaana Kankaanpää

Ensimmäiset käsin poimitut musta- ja punaherukat ovat jo myynnissä torilla, mutta varsinainen satokausi on vasta alkamassa, kerrotaan Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Aikaisimmilla paikoilla koneellinen poiminta on jo alkanut, mutta kokonaisuudessaan satokausi pääsee vauhtiin tavanomaista myöhemmin.

Myös ensimmäiset karviaiset ovat kypsymässä.

Kesän vaihtelevat säät ovat hidastaneet marjojen kypsymistä, ja satokausi pääsee sen vuoksi alkamaan myöhässä. Myöhäinen alku viivästyttää sadon valmistumista siinä määrin, että poiminnat saataneen tehtyä vasta syyskuun puolella, liitto arvioi.

Mustaherukan sadosta odotetaan tänä vuonna korkeintaan kohtalaista.

Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinnan aikaiset säät eivät olleet parhaat mahdolliset. Osa kukista varisi pois, joten marjojakaan ei ole kehittymässä normaalia määrää.

Myös punaherukan sato kärsi kukinnan aikaisesta viileästä sääjaksosta, mutta valkoherukan sadosta odotetaan normaalia.

Runsas vedentulo on hieman parantanut herukoiden satoennustetta kasvattamalla raakilekokoa. Paikoitellen koneellista sadonkorjuuta voi vaikeuttaa herukkapeltojen liika märkyys, jos sateet jatkuvat yhtä runsaina kuin tähän asti.

Lue lisää

"Tämä on tällainen viha-rakkaussuhde rypsin kanssa" – Lämpö antoi kevätrypsille kasvusysäyksen Kyrönjoen varrella

"Koko sadosta on sopimukset" – MTK:n peltokasvivaliokunnan pomo toimii niin kuin opettaa: Esa Similä ei tuota villiä tavaraa

Tallimestarin kiisseli

4H:n marjanvälitys toi lisäansioita lähes 500 nuorelle