Maatalous

Hiljaisuus hämmästytti biodynaamisen viljelyn vaikuttajia Vesilahden ekotilalla

23 eri maasta saapuneet asiantuntijat pääsivät näkemään biodynaamista viljelyä Suomen olosuhteissa.
Sanne Katainen
Suomen Biodynaamisen yhdistyksen puheenjohtaja Ira Hellstén ja hänen miehensä kestitsivät Demeter-vaikuttajia Vesilahdella tiistaina.

Hiljaisuus, jonka rikkoo vain lintujen laulu. Se oli suurin ihmetyksen aihe, kun maailman Demeter-liiton edustajat tutustuivat tiistaina Vesilahdella Pyhäjärven rannalla sijaitsevaan Kurjen biodynaamiseen tilaan ja ekokylään.

Myös kuivakäymälät ja kelluva sauna herättivät ihmetystä kansainvälisissä vieraissa.

Vierailu oli osa Demeter-liiton kansainvälistä jäsenkokousta, joka kiertää vuosittain eri jäsenmaissa. Tänä vuonna kokouksen järjestämisestä vastaa Suomen Biodynaaminen yhdistys sidosryhmineen.

Tapahtumapaikkana toiminut Kurjen maatila on noin 30 hehtaarin suuruinen biodynaamisesti viljelty tila. Kotieläiminä on alkuperäisrotuja, kuten kyyttöjä, suomenlampaita ja maatiaiskanoja. Suurin osa tuotteista myydään suoraan kuluttajille tilan oman kesätorin kautta.

Tilan ympärille on rakentumassa ekokylä, jossa asuu tällä hetkellä isäntäpari Ira ja Ari Hellsténin ohella seitsemän muuta perhekuntaa. Vapaita rakennuspaikkoja on vielä kolmelle uudelle perheelle.

Kylässä tavoitellaan mahdollisimman yhteisöllistä, omavaraista ja luonnonläheistä elämäntyyliä.

Klaus Loehr-Petersen Tanskan Biodynaamisesta yhdistyksestä oli vakuuttunut näkemästään. Hän on myös Kurjen yhteisökylää rahoittaneen tanskalaisen Merkur Andelskasse-pankin johtokunnan jäsen.

”Olen iloinen, että olen päässyt myötävaikuttamaan tämän paikan kehittymiseen.”

Loehr-Petersen määrittelee biodynaamisen viljelyn luonnonmukaisen tuotannon kautta. Hänen mukaansa luomu on eräänlainen riisuttu versio biodynaamisuudesta.

"Biodynaamisessa tuotannossa maatila nähdään kokonaisuutena, siitä halutaan kehittää omavarainen organismi. Biodynaaminen suuntaus ei perustu vain biologiaan, vaan siihen liittyy myös henkinen ulottuvuus.”

Lue lisää

"Tarkoituksena on rakentaa tänne maaseudulle ekokylä, jossa ympäristöystävällisyys, lähiruoka-ajattelu ja sosiaalinen hyvinvointi kohtaavat"

Valkohäntäpeurojen tiheä kanta voi johtaa ekokatastrofiin

Vesilahdella valkohäntäpeurat aiheuttavat suuria taimikkotuhoja

Arttu Heikkinen löysi oman polkunsa yrittäjänä – Kuhmon hiljaisuus on "voimavara, jonka turvin jaksaa mitä vaan"