Maatalous

HS:n kolumni: Maailmalla ei ole varaa luomuruokaan, viljelijöiden on tehostettava maataloutta

"Luomun iso ongelma piilee tehottomuudessa. Ekopelto puskee satoa keskimäärin puolet tavanomaisesta."
Jussi Knaapi
Riittävätkö maapallon pellot luomutuotantoon? Kirjoittajan mukaan eivät.

Jukka Ruukki kirjoittaa Helsingin sanomien kolumnissa, että luomu on liian tehotonta maailman ruuantuotannolle. Hänen mielestään luomu ei ole myöskään ympäristöystävällisempää, kun vaikutuksia tarkastellaan elintarvikekiloa kohti.

"Ekopelto puskee satoa keskimäärin puolet tavanomaisesta. Saman viljamäärän tuottamiseen tarvitaan enemmän hehtaareja."

Ruukki korostaa, että vaikka Suomessa ruokahifistelyyn olisikin varaan, maailmalla ei ole.

"Noin 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä ja aliravitsemuksesta. Jos pellot pantaisiin luomulle, määrä pomppaisi kertalaakista yli miljardiin. Nälkäisten suiden ruokkimiseksi pitäisi raivata lisää peltoa. Se olisi turmioksi maailman sademetsille ja alkuperäisluonnolle."

Ruukki korostaa, että jotain on pakko tehdä pian, silla ruuan tarve tulee tulevaisuudessa väestönkasvun mukana lisääntymään.

"Perusajatus eettisestä, kestävästä ja puhtaammasta maanviljelystä on erinomainen. Hyvä valitettavasti hukkuu vanhakantaisuuteen. Luomuväki vastustaa kynsin hampain uusia biotekniikan keksintöjä, jotka tekevät viljelystä ­tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Ei geenejä meidän pellolle."

"Planeetta kiittää, jos luomuväki ja bioinsinöörit löytävät toisensa. Maatalouden pysäyttäminen menneeseen olisi ekologisesti tuhoisaa."

Helsingin sanomat: Maailmalla ei ole varaa kasvattaa luomuruokaa

Lue lisää