Maatalous

Huippunurmentuottajan pelloilla kasvoi tuplasato keskimääräiseen verrattuna

Laidunyhdistyksen säätiö palkitsi tarvasjokelaisen Perttu Uusitalon vuoden parhaana nurmentuottajana.
Pasi Leino
Perttu Uusitalon ja Iina Näyskän tilalla nurmisadon kehittäminen on onnistunut. Kuvassa myös lapset Olga (vasemmalla), Aapo ja Elsa.

Tänä vuonna nurmet kasvoivat hyvin Varsinais-Suomessa, ja tarvasjokelaisella Tupamäen maitotilalla sato onnistui erityisen hyvin. Kesän kolmannen sadon analyysien tulokset puuttuvat vielä, mutta tilan isäntä Perttu Uusitalo arvioi kokonaissadon nousevan yli 10 000 kuiva-ainekiloon hehtaaria kohden.

Viime vuonna satoa tuli vielä enemmän, 13 000 kiloa hehtaarilta. Valtakunnallinen nurmituotannon keskisato on 5 000-6 000 kuiva-ainekilon tienoilla hehtaaria kohden.

Huippusadoillaan Tupamäen tila nappasi Laidunyhdistyksen säätiön valtakunnallisen vuoden nurmitila -palkinnon. Uusitalo palkittiin perjantaina KoneAgria-tapahtumassa Jyväskylässä.

"Tupamäen tilalla kasvustoja havainnoidaan jatkuvasti ja säilörehun laadun ja määrän tuloksia analysoidaan säännöllisesti. Ongelmakohtiin tartutaan nopeasti ja muutoksen vaikutuksia seurataan. Nurmentuotannon kehittämisen tuloksena tilan säilörehunurmen keskisato on ollut kahtena peräkkäisenä, kasvuolosuhteiltaan erilaisena vuonna, selvästi yli 10 000 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilla", perustelee Laidunyhdistys voittajatilan valintaa.

Kilpailussa olivat mukana Pro Agrian nurmiryhmiin osallistuneet tilat, joita on yli 200. Ryhmäläiset ovat saavuttaneet vaikuttavia tuloksia satotasoissa.

”Siinä ryhmässä, jossa Tupamäen tila on mukana, keskisato on yli 9 000 kiloa hehtaarilta”, kertoo nurmiryhmiä ohjaava Anu Ellä ProAgria Länsi-Suomesta.

Hän uskoo, että viljelyn kehittäminen vertaisryhmissä on tulevaisuuden juttu.

"Suomessa nurmiryhmiin osallistuu toistaiseksi joitakin satoja tiloja, mutta määrä on kasvussa. Irlannissa nurmiryhmäläisiä on 16 000."

Uusitalolle nurmituotannon kehittäminen on tärkeä asia.

”Tulot tulevat sieltä, mitä lehmä syö. Sitä kautta saadaan myös maitoa runsaasti.”

Tupamäen tilalla on peltoa 200 hehtaaria. Nurmea kasvaa 70 hehtaarilla. Pelloilla kasvaa myös sokerijuurikasta sekä ohran, kauran ja vehnän seosta rehuksi. Lisäksi tilalla viljellään edellä mainittuja viljoja omaa siementä varten ja hieman myös myyntiin.

Lypsylehmiä tilalla on noin 125 kappaletta ja maidon keskituotos lehmää kohden on noin 10 000 kiloa vuodessa. Vuosittain tilalta lähtee 1,1 miljoonaa litraa maitoa Valiolle.

Sata lukijaa: Perttu Uusitalo

Asuinpaikka: Liedon Tarvasjoki

Ikä: 36 vuotta

Millä ja missä luet MT:tä? Luen paperilehteä kotona.

Mitä teet lehdelle lukemisen jälkeen? Se menee lehti- keräykseen tai talvella takan sytykkeeksi.

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? Tabloidikokoista lehteä olisi helpompaa lukea. Isoa lehteä pitää aina lukea pöydän ääressä, ja siitä tulee poimittua vain tärkeimmät jutut. Kiinnostavimpia ovat peltoviljelyyn ja karjatalouteen liittyvät asiat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luomupinta-ala kasvaa siitä huolimatta, että uusia luomusitoumuksia ei tehdä

Kuivuus kirittää puinteja: Oikukkaat sateet repäisivät isot erot satoihin tilojen välillä

Hevosneuvonta uudistuu – tavoitteena yhden luukun periaate