Maatalous

Hyvinvointikorvaus maksuun kesäkuussa – osa saa loppuerän vasta syyskuussa

Ensimmäinen erä kaikille korvausta hakeneille, toinen erä niille joilla ei ole ollut valvontaa.
Markku Vuorikari
Hyvinvointikorvauksen lisäksi kesäkuussa maksetaan luomutuotannon korvauksen toinen erä sekä luomun kotieläinkorotus.

Eläinten hyvinvointikorvauksen maksaminen käynnistyy kesäkuun loppupuolella.

Korvaus maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä maksetaan kaikille korvausta hakeneille tiloille ja jälkimmäinen niille, jotka eivät ole olleet valvonnassa tai joiden valvonnassa ei ole havaittu puutteita.

Ensimmäisen erän suuruus on 85 prosenttia koko korvaussummasta.

Jos tilalla on havaittu puutteita, korvauksen jälkimmäinen osa maksetaan siinä vaiheessa, kun puutteiden vaikutus tukitasoihin on saatu laskettua.

Tukea maksetaan yhteensä noin 6 400 tilalle. Niistä noin 400 tilalla toinen erä viivästyy keskeneräisen tukilaskennan vuoksi. Nämä saavat tämänhetkisen tiedon mukaan loppuosan syyskuussa.

"Jakamalla eläinten hyvinvointikorvauksen maksamisen kahteen erään haluamme varmistaa, että kaikki hakijat saavat mahdollisimman suuren osan korvauksesta jo kesäkuussa", Maaseutuviraston osastonjohtaja Jukka Pekonniemi sanoo.

Hyvinvointikorvauksen lisäksi kesäkuussa maksetaan EU:n eläinpalkkioiden, perustuen, viherryttämistuen, nuoren viljelijän EU-tuen, peltokasvipalkkion, ympäristökorvauksen, luonnonmukaisen tuotannon korvauksen toinen erä. Toinen erä maksetaan myös kahdesta ympäristösopimuksesta, kosteikon hoidosta ja maatalousluonnon monimuotoisuuden ja maiseman hoidosta.

Lisäksi kesäkuussa maksetaan myös luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen tuotannon kotieläinkorotukset, sikatalouden ja maidontuotannon EU-kriisituet sekä lammas- ja vuohipalkkio.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusi tutkimus osoittaa: Ympäristötuista vain yksi on linnuille hyödyksi – kotieläintilan luomukorvaus

Tutkija esittää: Ravinnevalumat alas lisäämällä kasvipeitteisyyttä ja pudottamalla fosforiluku jopa alle kymmeneen

Syken tutkija tehostaisi ympäristökorvausta entistä voimakkaammalla kohdentamisella: lohkon sijaan korvaus kuivatusalueelle