Maatalous

Ilkka: Käräjäoikeus tuomitsi hevosen menetetyksi valtiolle – poliisi otti huostaansa ja etsii uuden omistajan

Maatalous 19.05.2017

Valtiolle tuomittu hevonen ei päädy töihin poliisin palvelukseen vaan sille yritetään löytää uusi omistaja, kertoo Ilkka.


MT:n arkisto
Kuvan hevonen ei liity tapaukseen.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut harvinaisen tuomion: Eläinsuojelurikoksesta ehdolliseen vankeuteen tuomittu menettää hevosensa valtiolle.

Käytännössä hevonen päätyy poliisin suojiin. Ilkan haastattelema ylikomisario Vesa Pihajoki poliisihallituksesta kertoo, ettei poliisi säilytä tai kuljeta noudettavia eläimiä kissoja ja koiria lukuun ottamatta, koska tarvittava kalusto pitää vuokrata.

Pihajoen mukaan valtiolle tuomitut tuotantoeläimet päätyvät yleensä teuraaksi. Hevosten tilanne on hieman parempi: niille löytyy useimmiten uusi ostaja.

Myös kissoille ja koirille yritetään löytää uudet omistajat, muuten ne lopetetaan.

Valtiolle tuomitusta hevosesta tai koirasta ei tule poliisien työparia, Pihajoki kertoo. Poliisihevoset ja -koirat valitaan työhönsä tiukkojen kriteerien mukaan.

Perintälakimies Sakari Haataja oikeusrekisterikeskuksesta kertoo Ilkalle, että viime vuonna valtiolle tuomittiin vajaat 60 eläintä. Hänen arvionsa mukaan suurin osa oli tuotantoeläimiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit