Maatalous

"Isännät eivät mielellään jätä viljaa peltoon" – märkä syksy lisää kuivauslaskua 40 miljoonaa euroa

Viljelijät kertovat puineensa yli 30-prosenttista viljaa, mikä tuottaa vaikeuksia korjuuketjussa. Vilja ei kulje puimurissa, kärryssä eikä kuivurissa.
Markku Vuorikari
Märän viljan puinti kasvattaa kuivatuskustannuksia.

Kun normaalivuonna puidaan viljat 18 prosentin kosteudella, tänä vuonna puintikosteuden arvioidaan nousevan 25–30 prosenttiin, Pro Agriassa arvioidaan. Se tietää kuivauksessa noin 40 miljoonan euron lisäöljylaskua.

Johtava asiantuntija Maarit Kari Pro Agriasta arvioi, että hakkeen ja muun biomassan osuus kuivatuksessa nousee viime vuoden viidestä prosentista seitsemään. Siten yli 90 prosenttia viljoista kuivataan polttoöljyllä.

Oheisessa laskelmassa on esitetty vain polttoöljyn kustannukset. Hakekuivurien kustannukset lisääntyvät viime vuoden miljoonasta eurosta tämän vuoden kahteen.

Hakkeen käyttö kuivauksessa on huomattavasti öljyä halvempaa, mutta kuivatusaika voi nousta, mikä haittaa puintia.

Tänä kesänä on ollut niin kylmää, etteivät maan keski- ja pohjoisosissa kaikki viljat ehdi todennäköisesti valmistua. Lisäksi sateinen sää merkitsee sitä, että osa viljoista uhkaa jäädä peltoon.

Esimerkiksi Jämsässä on tullut sellaisia sateita, että rukiit ja kaurat on kuin jyrätty maan tasalle ja ainakaan ruista ei pystytä siitä enää puimaan.

Asiantuntija Markku Lappi Pro Agria Etelä-Suomesta toteaa, että osa sadosta voi jäädä puimatta peltojen huonon kantavuuden vuoksi. Hän kehottaa nyt menemään pelloille, kun vähänkin on kuivaa, sillä päivä lyhenee ja kosteus lisääntyy koko ajan.

"Isännät eivät kuitenkaan mielellään jätä viljaa peltoon. Välillä puidaan lokakuun lopulle ja marraskuuhun asti."

Viljelijät kertovat puineensa yli 30-prosenttista viljaa, mikä tuottaa vaikeuksia korjuuketjussa, kun vilja ei kulje puimurissa, kärryssä eikä kuivurissa.

Nyrkkisääntönä voidaan arvioida, että 17 prosenttia kostean viljan kuivaukseen kuluu öljyä 20 litraa hehtaaria kohti ja 25-prosenttisen 80 litraa, kun hehtaarisato on 3 500 kiloa.

Lue lisää

Kotimainen kosteusmittari on sadonkorjaajan luottokaveri

Vedentulo on nostanut puintikosteuksia – sateet hidastavat pahasti sadonkorjuuta

Silmä ja kosteusmittari pettävät jälkiversonutta ohraa puivan

Viljelijät ja vanhat lehmät nousevat arvoonsa – poikkeustila herätti ihmiset huoltovarmuuteen