Maatalous

Isot rehutoimijat ottamassa muuntogeenisen soijan käyttöön

Muuntogeenisen soijan osuus Suomeen tuodusta soijasta on pysytellyt 15 prosentin tuntumassa, koska suurimmat rehunvalmistajat ovat tähän saakka välttäneet sitä. Nyt tilanne on muuttumassa.
Satu Lehtonen

Suomen Rehu ottaa gm-soijan käyttöön yksimahais- eli sika- ja siipikarjarehuissa tämän kevään aikana, Hankkija-Maatalouden rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen kertoo. Sitä aletaan käyttää Turun tehtaalla.

Myös Raisiossa gm-soijan käyttöönottoa harkitaan.

Maailman soijasadosta jo neljä viidesosaa on muuntogeenistä. Muuntelematon soija on kalliimpaa ja sen saatavuus heikkenee.

”Normaalisti kauppoja on tehty seuraavalle kaudelle jo ennen vuodenvaihdetta. Nyt kaikilta aiemmilta toimittajilta ei ole saatu edes järkeviä tarjouksia”, Haikonen kertoo.

Hän lupaa, että vaihtoehtoja on jatkossakin tarjolla. Jos Suomen Rehun sika- ja siipikarja-asiakkaat haluavat välttää gm-soijaa, heidän toimituksensa hoidetaan Seinäjoen tai Kotkan tehtailta.

Pienemmistä rehualan toimijoista esimerkiksi pääasiassa broilerirehuja valmistava Satarehu on käyttänyt pelkästään gm-soijaa jo pitkään.

Tuontilihaa ostava kuluttaja on hyvin todennäköisesti tähänkin saakka syönyt gm-soijalla kasvattettua lihaa. Varmasti hän ei voi sitä tietää, koska gm-rehun käyttöä ei tarvitse merkitä lopputuotteeseen.

Rehualan asiantuntija arvioi, että jos liha tulee Suomeen Saksasta, Tanskasta tai muualta Keski-Euroopasta, se on kasvatettu gm-soijalla.

Lue lisää

Ensimmäinen Suomessa, ehkä koko maailmassakin? WestFarmin emakkosikala toimii täysin ilman soijaa, kotimaisella valkuaisella

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Tutkimus: Jos EU luopuisi soijan tuonnista, sika- ja kanamäärä pitäisi puolittaa

EU:n syytä kavahtaa Amazonasin lihaa