Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

"Jo joka kymmenes tuottaja tekee suoramyyntiä tilalta"

Mielenkiinto luomutuotantoa kohtaan on kasvussa elintarvikemaakunta Etelä-Pohjanmaalla, luomuviljelijä Minna Impola arvioi.
Jukka Koivula
Maa- ja metsätalousministeriön grillissä keskusteltiin tänään lauantaina lähi- ja luomuruuasta sekä syötiin hyvin. Kokki Ulla Liukkonen (vas.), MMM:n viestintäjohtaja Pekka Väisänen, näyttelyemäntä Olga Temonen, luomuviljelijä Thomas Snellman, grillimestari Raymond Wesander, luomuviljelijä Minna Impola sekä kansanedustajat Harry Wallin ja Reijo Hongisto nauttivat lämpimästä kesäsäästä Seinäjolla Farmarin päätöspäivänä.

Luomuviljelijä ja REKO-lähiruokaryhmän perustajajäsen Thomas Snellman uskoo, että ruuan suoramyynti tiloilta kuluttajille yleistyy tulevaisuudessa.

"Suoramyynnissä avautuu kovalla vauhdilla uusia mahdollisuuksia tuottajille kautta maan. Itse olen seurannut lähellä kasvua, joka tällä puolella on tapahtunut ruotsinkielisellä Pohjanmaalla", Snellman toteaa.

"Jo nyt joka kymmenes tuottaja Suomessa tekee suoramyyntiä joko ympärivuotisesti tai silloin tällöin. Uskon, että määrä kasvaa tulevaisuudessa", maa- ja metsätalousministeriön viestintäjohtaja Pekka Väisänen kommentoi MT:lle.

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Reijo Hongisto (uusi vaihtoehto) pitää tärkeänä tilamyynnin tukemista.

"Pienillä tiloilla eletään tällä hetkellä kädestä suuhun. Valtiovallan täytyy käyttää kaikki mahdolliset keinot maatilojen taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Suoramyynti on eräs keino kerryttää lisää tuloja", vimpeliläisedustaja pohtii.

Maa- ja metsätalousvaliokunnassa niin ikään vaikuttava SDP:n kansanedustaja Harry Wallin Seinäjoelta peräänkuuluttaa kaupan vastuuta.

"Hallitukselle täytyy antaa tunnustus maatalouden kriisipaketeista. Olisi kuitenkin erittäin tärkeää, että kauppa luopuisi hieman katteestaan, jotta alkutuottajat saisivat kohtuullisen hinnan", Wallin tähdentää.

Luomuviljelijä Minna Impola Seinäjoen Ylistarosta on huomannut, että kiinnostus luomuruokaan on kasvussa Etelä-Pohjanmaalla.

"Maakunnassa esiintyy monenlaisia asenteita luomutuotantoa kohtaan. Mielenkiinto ja myönteinen vire on kuitenkin selkeästi lisääntynyt vuosi vuodelta", Impola arvioi.

Lue lisää

Uusi ruokavirasto Helsinkiin tai Seinäjoelle - "Nyt voisi alueellistaa"

Antti Herlin Farmarissa: "EU vapautti monta asiaa maataloudessa"

Seinäjoen Farmarissa vieraili 94 000 kävijää

Keskustalaisten ennuste: Suomessa on 50 vuoden päästä 35 000 – 40 000 maatilaa