Maatalous

Juolavehnää pellolla? Pui korkeaan sänkeen

Jotta juolavehnän saisi torjuttua glyfosaatilla, siinä pitää ruiskutushetkellä olla riittävästi lehtipinta-alaa.
Lasse Matikainen
Juolavehnä on viljapelloilla tänä vuonna iso riesa. Kuva Somerolta.

Sateinen ja kostea kesä on saanut erityisesti juolavehnän villiintymään. Myös ohdaketta ja valvattia näkyy runsaasti, kertoo Lasse Matikainen Viljelijän Berneristä.

Hänen mukaansa niiden torjuntatuloksen varmistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota jo puintivaiheessa.

"Jos viljakasvustossa on runsaasti juolavehnää, ohdaketta tai valvattia, pelto kannattaa puida mahdollisimman pitkään sänkeen", Matikainen neuvoo.

"Tällöin rikkakasviin jää riittävästi lehvästöä, jotta torjunta-aine pääsee vaikuttamaan niihin tehokkaasti."

Matikaisen mukaan monilla viljelijöillä on tapana lähteä ruiskuttamaan rikkakasveja liian pian puinnin jälkeen. "Ajatellaan, että ehtii vielä hyvien kelien aikaan kyntämään."

Hän kannustaa odottamaan, että juolavehnä ehtii muodostaa uusia lehtiä ennen käsittelyä. Sama pätee ohdakkeella ja valvatilla: myös niillä kannattaa odottaa, että kasvi on versonut ennen käsittelyä.

Torjuntaan käytettävä glyfosaatti on lehtivaikutteinen tehoaine, joten teho edellyttää torjuttavalta kasvilta riittävää lehtipinta-alaa.

Nykyaikaiset kaliumpohjaiset glyfosaattivalmisteet vaikuttavat Matikaisen mukaan nopeasti eivätkä siksi viivytä kyntöä.

Paras torjuntatulos saadaan Matikaisen mukaan silloin, kun korjuujätteet viedään pois pellolta. Silloin rikkakasvien päälle ei jää torjunta-aineelta suojaavaa kasvimassaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavirasto muistuttaa: Älä tuo tulipoltetta maahan riskitaimissa

Monsanton matopurkki aukesi

Glyfosaatista jättituomio: Kalifornialaispariskunta sai syövän, Bayerille määrättiin kahden miljardin dollarin korvaukset