Maatalous

Kaalikoin torjunnassa tekniikka on tärkeä

Maatalous 23.06.2016

Kaalikoi on maailmalla vaikeasti torjuttavan tuholaisen maineessa.


Lasse Matikainen
Aikuinen kaalikoiyksilö.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhempi tutkija Erja Huusela-Veistola kertoo, että tutkijoille epäilyjä kaalikoin torjunta-aineresistenssistä Suomessa on kantautunut vain mutkan kautta.

MT:n toimitukseen yhteyttä ottanut Ilkka Kouvo Huittisten Vampulasta uskoo, että osa Suomessa käytettävistä torjunta-aineista ei enää tehoa kaalikoihin. Hän peräänkuulutti tutkijoilta mahdollisen resistenssin selvittämistä.

Huusela-Veistolan mukaan tutkimuslaitoksella ei ole ainakaan nopealla aikataululla mahdollisuutta selvittää kaalikoin resistenssiä, koska tuholaisen massavaellukseen ei ole varauduttu.

"Rapsikuoriaisen pyretroidiresistenssin testaustakaan ei tänä vuonna tehdä. Eli tähän hätään ei tarkempaa tietoa mahdollisesta torjunta-aine-kestävyydestä saada."

Kaalikoi tunnetaan maailmalla Huusela-Veistolan mukaan hankalana torjuttavana, osittain juuri resistenssin takia.

"Kaalikoilla on todettu kestävyyttä lähes kaikkia tehoaineryhmiä vastaan. Suomeen tulleesta populaatiosta tai populaatioista ei ole tietoa, mitä mahdollista kestävyyttä niillä voi olla."

Kaalikoin torjunnan ongelmana on Huusela-Veistolan mukaan se, että aikuisia perhosia leviää helposti lisää kertaalleen käsitellyille alueilla. Toukat puolestaan ovat lehden alapinnalla ja kasvuston suojassa, jonne kosketusvaikutteisilla tehoaineilla ei saada helposti osumaa.

"Ruiskutustekniikkaan onkin kiinnitettävä huomiota, koska aine pitäisi saada osumaan toukkaan. Myös kiinnitteen käyttö parantaa tehoa."

Viljelijä epäilee: Kaalikoi vastustuskykyinen osalle myrkyistä – "Tukesissakin saisi herätä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit