Maatalous

Kaamos rassaa lehmiäkin: ruoka ei maistu pimeässä

Maatalous 04.01.2016

Valon merkitys lehmälle on vähintään yhtä suuri kuin ihmiselle.


Freelance-kuvaaja
Valo vaikuttaa lehmän hormonitoimintaan silmien kautta, joten valoa tulisi olla tasaisesti joka puolella navettaa.

Lehmä ei välttämättä masennu kaamoksesta, mutta huonossa valossa ruoka ei maistu. Siksi massa ei kasva eikä maitoa heru niin paljon kuin olisi mahdollista.

"Riittävä ja kunnollinen valo on yksi lehmän perustarpeista", kertoo kotieläinagrologi Tiina Karlström Oulun Pro Agriasta.

Hän perehtyi muutama vuosi sitten eurooppalaisiin tutkimuksiin valon merkityksestä lehmälle ja hämmästyi tuloksia: koetiloilla maitotuotos saatiin nousemaan jopa 10 prosenttia säätämällä yhtäjaksoinen valoisa aika navetassa 16 tunniksi.

Lehmälle ihanteellinen valon määrä on hollantilaisten tutkimusten mukaan päivällä yli 200 luksia. Tässä valossa ihminen näkee vaivatta lukea.

Tarpeeksi voimakas valo antaa lehmän elimistölle viestin päiväajasta, jolloin veren melatoniinitaso laskee ja kasvuhormonin määrä nousee. Tämä lisää lehmän aktiivisuutta, jolloin se syö enemmän.

"Riittävästä valosta on hyötyä myös navetassa työskenteleville. Tapaturmariskit pienenevät, pimeydestä johtuva päänsärky ja väsymys loppuvat ja lehmiä on helpompi havainnoida kunnon valossa. Hyvässä valossa lehmä näyttää kiimansa hyvin", Karlström kertoo.

Navettasuunnittelija Jouni Pitkärannan mukaan valo on erittäin tärkeä osa navetan suunnittelua: kesällä eläimiä täytyy suojata liialta luonnonvalolta ja talvella jokainen valohippunen saada sisään navettaan.

"Oman kokemukseni mukaan suomalaisissa navetoissa valaistuksen heikot kohdat ovat usein valonlähteiden likaisuus, jolloin valoteho laskee, sekä valon epätasainen jakautuminen eri puolille navettaa", kertoo Pitkäranta.

Uusien robottinavetoiden ongelmakohta ei yleensä ole liian matala luksimäärä, vaan vähäinen valo robottiboksissa tai ruokintapöydällä, jos se sijaitsee navetan ulkoseinällä.

"Joskus navetoissa on teräviä varjoja, jotka vaikuttavat lehmän käyttäytymiseen. Valaisimien sijoittelu täytyy miettiä todella tarkasti", Pitkäranta tiivistää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit