Maatalous

Kainuun Sanomat: Tie luomun supermaakunnaksi katkesi Vaalan lähtöön

Kainuun tavoite luomun 30 prosentin osuudesta peltopinta-alasta oli saavutettavissa jo tänä vuonna, mutta Vaalan lipeäminen osaksi Pohjois-Pohjanmaata tuo mutkia matkaan.
Markku Vuorikari
Suurin osa kainuulaisista luomutiloista tuottaa nurmea.

Kainuun Sanomat (19.4.) kertoo, että Kainuu oli saavuttamassa luomutavoitettaan, 30 prosentin osuutta peltopinta-alasta, jo tänä vuonna.

Maakunnan läntisin kunta, Vaala, liittyi kuitenkin Pohjois-Pohjanmaahan tämän vuoden alusta. Samalla lähti noin 3 000 luomuhehtaaria, kun niitä oli viime vuoden lopussa koko Kainuussa 8 500.

Lehti kertoo, että viime vuoden lopulla Kainuun peltoalasta luomulla oli yli 27 prosenttia, joka oikeutti johtavan luomumaakunnan maineeseen. Nyt luomualan arvioidaan jäävän viidennekseen, mikä tarkoittaisi Pohjois-Karjalan vievän ykköspaikan. Sen peltoalasta on luomussa 22,5 prosenttia.

Kainuulainen luomutila tuottaa etupäässä nurmea. Suurin osa tiloista on sellaisia, joissa pellot ovat luomussa mutta eläimet eivät. Alueella on vain yksi luomumaitotila, eläintiloja yleensä on Vaalan lähdön jälkeen parikymmentä.

Kainuun Sanomien haastatteleman luomuasiantuntijan mukaan luomusta ei juuri vaihdeta tavanomaiseen vaan siitä luovutaan tilasta luovuttaessa. Luomustatuksen koetaan siis olevan hyödyllinen.

Lue lisää

EU-ministerit vaativat päätösvaltaa metsiin – Ranskan kollegan tavannut ministeri Leppä: "Olemme yhtä mieltä siitä, että metsäpäätökset kuuluvat jäsenmaille"

Kukkotipujen tappamisesta mahdollisesti uutta EU-lainsäädäntöä: "Voi hyvinkin olla", maatalousministeri Leppä kommentoi

Kainuu saa omat kirjamessut – kirjallisuuden ystävät kokoontuvat Kuhmoon marraskuussa

Luomukotieläintuottajat tyrmistyneitä ministeriön aikeista nipistää tukieuroja – pudotus jopa 70 prosenttia nykyisestä