Maatalous

Kaleva: Tyrnäväläinen vodka ei kelpaa suomalaiseksi viranomaisille

Valviran mukaan vodkaa ei saa markkinoida kotimaisena, sillä se sisältää ranskalaista pirtua.

Tyrnäväläisen viinatislaamo Oy Shaman Spiritsin toimitusjohtaja Ilpo Sulkala ei sulata Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran näkemystä tuotteensa markkinoinnin luvista, kertoo Kaleva. Tyrnävällä valmistettu vodka ei ole Valviran mielestä suomalaista.

Kiistan kohteena olevaa Finntastic-vodkaa myydään Armeniassa, Venäjällä, Israelissa ja Baltian maissa. Brändin omistaa Global drinks Finland Oy.

Kalevan mukaan Vodkan raaka-aineena käytetään ranskalaista pirtua, mutta muuten valmistus tapahtuu Tyrnävällä. Tuotteessa on ainesosana myös tyrnäväläistä perunapirtua.

Valviran mukaan tuotetta ei saa markkinoida kotimaisena.

"Mielestäni tämä juoma on suomalaista"

Toimitusjohtaja Sulkala kertoo Kalevalle, että Tyrnävän pohjavesi on merkittävässä asemassa, sillä sitä on 60 prosenttia tuotteesta.

"Prosessi Tyrnävällä kestää 3–4 viikkoa, kun vodka valmistuu tuhansien litrojen kattilassa", Sulkala sanoo lehdelle.

Sulkalan mukaan vodkaan lisätään Tyrnävällä lisäksi makeutusaineita. Hänen mukaansa juoman arvo perustuu nimenomaan Tyrnävällä toimivan kemistin osaamiseen.

"Ja sitten on vielä pullo, design ja brändimme. Mielestäni tämä juoma on suomalaista."

Valvirasta ei oteta kantaa keskeneräiseen yksittäistapaukseen.

"Tätä asiaa säätelee itse asiassa ainakin kolme eri muuttujaa: elintarvikelaki, elintarviketietoasetus ja EU-asetus koskien tislattuja alkoholijuomia", Valviran lakimies Kristiina Meriläinen sanoo Kalevalle.

"Esimerkiksi vodkan suhteen on määritelty, että sitä voi sanoa suomalaiseksi, jos se on valmistettu Suomessa viljellystä viljasta tai perunasta tislatusta etyylialkoholista."

Lue lisää