Maatalous

Kalin hintanotkahdus voi tarttua fosforiin

Kalin ja fosforin maailmanmarkkinahinnat ovat pudonneet pian vuoden. Alamäki saattaa jatkua, ennustaa sveitsiläispankki Credit Suisse.
Pentti Vänskä

Sijoittajia palveleva Credit Suisse -pankki arvioi viime viikolla, että kalin ja fosforin hinnasta voi häipyä vielä viidennes, jopa enemmän, tulevan talven aikana.

Kalikartelli purkautui kesällä Venäjällä ja Valko-Venäjällä, mikä luo epävarmuutta lannoitteiden raaka-ainemarkkinoille.

Maailman toiseksi suurimmaksi lannoitefosforin tuottajaksi rankattu venäläinen Phosagro varoitti viime viikolla, että kalin hintojen lasku saattaa laajentua myös fosforimarkkinoille.

Ostajat ovat varovaisia ja odottavat kalin hinnan vakiintumista, mikä hiljentää myös fosforin kysyntää.

Asiasta kirjoitti englantilainen nettijulkaisu Agrimoney.com torstaina.

Lannoitteissa käytettyjen pääraaka-aineiden, typen, fosforin ja kalin maailmanmarkkinahinnat ovat olleet laskussa pian vuoden. Alkukesällä lasku pysähtyi, mutta tuoreimmissa arvioissa hintojen arvioidaan laskevan edelleen.

Lue lisää

Viljan hinta nousee Suomessa jyrkemmin kuin maailmalla: "Kotimainen teollisuus ostaa, mitä kotimaan markkinoilta löytyy"

Perjantaina korotus, tänään taas: Yara nosti lannoitteiden hintaa 61 euroa tonnilta

Yara teki perjantaina 69 euron korotuksen, lannoitteiden hinnat nyt 2,5-kertaiset verrattuna runsaan vuoden takaiseen avaushintaan

Puoli miljoonaa viljavuusnäytettä: Peltojen fosfori hupenee, mutta hiiltä sitoutuu