Maatalous

Kalkkuna on siipikarjasta herkin äkillisille äänille

Kovien äänten lisäksi kalkkunat reagoivat herkästi myös valoihin ja väreihin.
Markku Vuorikari
Kalkkunat ovat kovien äänten lisäksi herkkiä myös poikkeaville väreille ja valoille.

"Hyvin valitettava tapaus", toteaa Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina kuullessaan Teuvalla tapahtuneesta kalkkunoiden joukkokuolemasta.

Itsekin kalkkunoita kasvattanut Hamina kertoo kalkkunan olevan erityisen herkkä äkillisille äänille.

"Kalkkunat ovat hyvin uteliaita lintuja ja tulevat katsomaan hoitajaansa. Ne ovat kuitenkin vielä muuta siipikarjaa herkempiä uusille ja äkillisille asioille", hän kertoo.

Kalkkunat tykkäävät rutiineista. Rutiineista poikkeaminen voi saada aikaan paniikin laumassa, mikä johtaa ikäviin tapahtumiin, kuten Teuvalla tapahtui.

Pelottavan asian kohdatessaan kalkkuna lähtee juoksemaan karkuun. Juoksuvauhti pysähtyy kun seinä tulee vastaan. Jopa yksi lintu voi lietsoa paniikin koko suureen laumaan, mikä saa kaikki juoksemaan samaa seinää päin. Seinän juureen muodostuu kasa, jonka alimmaiset talloutuvat ja tukehtuvat kuoliaaksi.

"Kalkkunat ovat äänien lisäksi herkkiä väreille ja ihmisten vaihtelulle. Jos esimerkiksi tuttu hoitaja käyttää aina sinistä haalaria ja liikkuu varovasti, voi valkoiseen haalariin pukeutunut ja eri tavalla liikkuva henkilö saada tahattomasti aikaan paniikin", Hamina selittää.

"Tämä on yksi syy siihen, miksi kasvattamojen ovia pidetään lukossa", hän lisää.

Lentokoneet ja helikopterit ovat tehokkaita aiheuttamaan paniikin lintulaumassa. Äkillinen, voimakas ja etenevä ääni saa kalkkunan varmasti panikoimaan.

"Lintu ei ymmärrä mistä ääni tulee tai mihin se menee", Hamina sanoo.

Hamina toivoo, että Teuvan tapaus saadaan selvitettyä ja että eloon jääneet linnut eivät ole kovin vahingoittuneita. Hallissa joudutaan tilanteen selvittämiseksi nyt liikkumaan rutiineista poiketen, mikä aiheuttaa eloon jääneille lisää stressiä.

"Linnun muisti on onneksi lyhyt, eikä niille pitäisi jäädä traumoja. Kun kaikki rutiinit ja olosuhteet palaavat normaaleiksi ja ruokaa ja vettä riittää, linnut rauhoittuvat taas normaaleiksi", Hamina toteaa.

Siipikarjaliitto yhdessä koko alan kanssa tekee töitä sen eteen, että tietoisuutta siipikarjan herkkyydestä äkillisille muutoksille voidaan lisätä.

Lue myös:

Lentokone lensi kalkkunahallin yli, 1300 lintua kuoli

Lue lisää