Maatalous

Kananmunantuottaja aamuteeveessä: "Me ollaan valtion elättejä"

Maatalous 21.03.2017

Viljelijöistä on tehty valtion elättejä, sillä ruuasta saatu hinta on alempi kuin tuotantokustannukset, sanoo kananmunantuottaja Mikko Välttilä Somerolta.


PAsi Leino
Mikko Välttilä alkoi kehittää uudenlaista tuotantoa, kun aiempi ei lyönyt leiville.

Viljelijän toimeentulosta suuri osa tulee erilaisina tukina, ei tuotteiden hintana.

"Tuotamme samaa mokkoo kahteen eri tuubiin", Mikko Välttilä puuskahtaa ja nimeää putket K-ryhmän Pirkaksi ja S-ryhmän Rainbowksi.

Välttilä oli MTV:n Huomenta Suomen haastateltavana MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan kanssa tiistaiaamuna. Aiheena oli viljelijöiden ahdinko.

Marttila komppasi Välttilää. "Suomessa ei synny brändejä, kun kaikki uutuudet pakotetaan kaupan omien tuotemerkkien sabluunaan. Odotamme hallitukselta toimenpiteitä tähän."

Marttilan mukaan viljelijöiden kyyti on ollut kylmää päivittäistavaramarkkinoilla. Ei ole ihme, että ahdistaa, jos muutamaan vuoteen ei ole jäänyt palkkaa ja päällä on isot velat. "Kyllä siinä alkaa pinna kiristyä."

Välttilän ratkaisu tilanteeseen olisi Ruotsin malli. "Siellä maataloustuotannon on tietoisesti annettu supistua 70 prosentin omavaraisuuteen. Kotimaisen ruuan arvostus on noussut ja halpa massaruoka tuodaan muualta."

Marttila ei lämpene naapurin ajatukselle. "Jälki Ruotsin maaseudulla on ollut rajua. Tuotanto on paikoin ajettu jopa puoleen entisestä."

MTK:ssa uskotaan Marttilan mukaan vientiin. "Turvalliselle, antibioottivapaalle ruualle löytyy kyllä markkinoita, siitä on jo hyviä esimerkkejä Aasiassa. Ja esimerkiksi Yhdysvalloissa myydään terveysruokaosastolla suomalaista normiruokaa kolminkertaisella hinnalla."

Aiheeseen liittyvät artikkelit