Maatalous

Kanojen IB-taudista aiheetonta uutisointia

Eläintautien torjuntayhdistys ETT muistuttaa, että IB eli kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus ei ole uusi tauti. Tartunta on todettu Suomessa vuosi sitten, eikä mitään uutta ole taudin suhteen tapahtunut.
Markku Vuorikari

Viime keväänä harrastesiipikarjoista löydetty tarttuva keuhkoputkentulehdus, IB-tauti, nousi mediassa esiin viime torstaina.

IB-tartunnan saaneita kanoja ei tarvitse lopettaa, vaikka näin on joissain tiedotusvälineissä kerrottu. Kyseessä ei ole virallisesti vastustettava tauti. Se ei aiheuta mitään viranomaistoimenpiteitä, kuten lintujen lopetusta tai rajoittavia määräyksiä tartunnan saaneelle tilalle, ETT painottaa.

Eri tyyppisten IB-virusten aiheuttamaa tartuntaa on vuoden mittaan todettu sekä harrastekanaloissa että lihasiipikarja- ja munantuotantotiloilla.

Tilat ovat saaneet ohjeita tautisuojauksesta ja jalostukseen käytettäviä lintuja on rokotettu.

ETT:n mukaan tilannetta seurataan, ja elinkeino tekee päätöksiä esimerkiksi rokotusten laajentamisesta tarvittaessa.

Kanojen epäilyttävistä oireista, kuten muninnan lasku, hengitystieoireet tai poikkeamat rehun tai veden kulutuksessa, on välittömästi kerrottava eläinlääkärille. Lintuja on lisäksi toimitettava tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Tätä edellyttää myös niin sanottu lintuinfluenssa-asetus.

Lue lisää

Metsään hylätyt kesäkanat osoittavat, etteivät lopetustaidot ole hallussa: Näin kotikanan teurastus omaan käyttöön etenee

Kanamaista elämää – peräkanaa kulkemisesta yhteen rintamaan muutamassa viikossa

Kanan sukujuuret ovat Aasiassa – tuore tutkimus selvitti, missä ja milloin villeistä viidakkokanoista tuli kotieläimiä

Yle: Rankka raekuuro tappoi kanan Ylikiimingissä