Maatalous

Kansanedustaja Pertti Hakanen: "Halpuuttaminen näivettää myös teollisuutta"

Elintarvikeketjun on yhteisvoimin vängättävä kauppa pois kuskin paikalta, vaati Hakanen MTK-Pohjois-Karjalan juhlissa.
Pekka Fali
Pertti Hakasen mielestä halpuuttaminen ei näivetä pelkästään alkutuotantoa vaan myös suomalaista teollisuutta.

Pirkanmaalainen kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen (kesk.) haluaa saada yhteisvoimin kaupan pois kuskin paikalta elintarvikeketjussa. Hakasen mukaan hintojen halpuuttaminen on mennyt jo niin pitkälle, että se näivettää alkutuotannon lisäksi myös teollisuutta.

Hakanen puhui MTK-Pohjois-Karjalan ja MTK-yhdistysten 100-vuotisjuhlailtamassa Hammaslahdessa.

"Koko elintarviketuotanto on vaarassa kaupan vain painaessa lisää kaasua hinnanpudotuksissaan. Yhteisvoimin on annettava selkeä viesti, että koko muu elintarvikeketju vastustaa tätä kehitystä ja on valmis tekemään radikaaleja toimenpiteitä sen lopettamiseksi", hän vaati.

Hakanen toivoo sekä teollisuudelle että alkutuottajille konkreettisia toimia aseman vahvistamiseen.

"Teollisuudessa on etsittävä lihatalojen yhteisiä tavoitteita ja niitä tukevia toimenpiteitä. Tuottajakentällä taas on vahvistettava verkostomaista yrittämistä, hankintarenkaita ja resurssien jakamista lähialueen yrittäjien kesken."

Hakasen mukaan selvitysmies Ilkka Mäkelän raportissa ennustettu tilamäärien putoaminen viidesosaan nykyisestä on kaikin keinoin estettävä. Sen suhteen elintarvikeketjun toimivuus sekä vienti ovat ratkaisevassa asemassa.

"Valtiovallan on vielä tämän hallituskauden aikana toteutettava näiden suhteen toimenpiteitä, jotta elintarvikeketjun tasapainottuminen käynnistyy ja omavaraisuudesta huolehditaan", Hakanen sanoi.

Lue lisää