Maatalous

Karannut gmo-vehnä ravistelee Yhdysvaltojen vientiä

Oregonilaiselta pellolta Yhdysvalloissa löytyi keskiviikkona karannutta geenimuunneltua vehnää. Karkulaisesta voidaan puhua, sillö gm-vehnää ei ole hyväksytty missään viljelyyn. Vehnän ostajat reagoivat heti. Japani ja Etelä-Korea jäädyttivät viljanostot Yhdysvalloista.

Tyynenmeren rannalla sijaitsevan Oregon osavaltion pellolta löydettiin keskiviikkona geenimuunneltua vehnää. Geenimuunnellun vehnän myyntiä ei ole sallittu missään päin maailmaa.

Asiasta kertoi Yle verkkosivuillaan lauantaina viitaten ulkomaalaisiin uutislähteisiin.

Viranomaisten mukaan oregonilaiselta pellolta löytynyt karkurivehnä on Monsanton aikoinaan kehittämä lajike. Monsanto kehitteli ja koeviljeli vuosina 1998-2005 geenimuunneltua vehnää, joka oli muokattu kestämään yhtiön Roundup-rikkaruohomyrkkyä.

Lajike ei saanut myyntilupaa.

Yhdysvallat on maailman suurin vehnä viejä ja viennin pelätään kärsivän kohusta. Japani ja Etelä-Korea rajoittivat jo yhdysvaltalaisvehnän ostoja. Myös EU-viranomaiset ovat ilmoittaneet, että alueelta saapuvat vehnäerät tutkitaan, jottei muuntogeenistä vehnää päädy kuluttajan pöytään.

Vielä ei tiedetä, miten muunneltu vehnä on pellolle päätynyt. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei geenimuunneltu vehnä aiheita terveysriskiä kuluttajille.

Muuntogeenisen kasvin löytyminen tavalliselta pellolta herättää huomiota, sillä muunnellun geeniperimän leviämistä muuntelemattomiin lajeihin pidetään yhtenä geeniteknologian riskeistä. Geenimuuntelun vastustajat pelkäävät, että seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Monsanton kurssi päätyi yli 3 prosentin luisuun pörssissä, kun Japani ja Etelä-Korea ilmoittivat päätöksestään.

Tapaus on herättänyt yhdysvaltalaiset poliitikot ja viranomaiset, sillä paljastuksella pelätään olevan pitkäaikaisia vaikutuksia vehnän vientiin.

Monsanto ilmoitti perjantaina, että se vähentää pyrkimyksiään Euroopan siemenmarkkinoille. Yhtiön mukaan syynä on se, ettei geenimuunneltuja kasveja hyväksytä Euroopan maissa.

Lue lisää

Koronaviruksen torjuntaan tarkoitettu ternimaitosumute sai myyntiluvan Virossa – Suomessa samantyyppinen keksintö ei edennyt yrityksistä huolimatta

Video: Päijät-Hämeessä kylvetään hernettä – "Palkitsevaa seurata kasvun ihmettä"

Sokerijuurikkaan kylvöt alkoivat viikonloppuna – sään viileneminen ja sateet hidastanevat etenemistä

Verkkokalastuskielto ei pitene heinäkuulle Saimaalla, vakuuttaa ministeri Leppä – "Säätelyn on oltava sellaista, että se saavuttaa alueen ihmisten hyväksynnän"