Maatalous

Karannut gmo-vehnä ravistelee Yhdysvaltojen vientiä

Oregonilaiselta pellolta Yhdysvalloissa löytyi keskiviikkona karannutta geenimuunneltua vehnää. Karkulaisesta voidaan puhua, sillö gm-vehnää ei ole hyväksytty missään viljelyyn. Vehnän ostajat reagoivat heti. Japani ja Etelä-Korea jäädyttivät viljanostot Yhdysvalloista.

Tyynenmeren rannalla sijaitsevan Oregon osavaltion pellolta löydettiin keskiviikkona geenimuunneltua vehnää. Geenimuunnellun vehnän myyntiä ei ole sallittu missään päin maailmaa.

Asiasta kertoi Yle verkkosivuillaan lauantaina viitaten ulkomaalaisiin uutislähteisiin.

Viranomaisten mukaan oregonilaiselta pellolta löytynyt karkurivehnä on Monsanton aikoinaan kehittämä lajike. Monsanto kehitteli ja koeviljeli vuosina 1998-2005 geenimuunneltua vehnää, joka oli muokattu kestämään yhtiön Roundup-rikkaruohomyrkkyä.

Lajike ei saanut myyntilupaa.

Yhdysvallat on maailman suurin vehnä viejä ja viennin pelätään kärsivän kohusta. Japani ja Etelä-Korea rajoittivat jo yhdysvaltalaisvehnän ostoja. Myös EU-viranomaiset ovat ilmoittaneet, että alueelta saapuvat vehnäerät tutkitaan, jottei muuntogeenistä vehnää päädy kuluttajan pöytään.

Vielä ei tiedetä, miten muunneltu vehnä on pellolle päätynyt. Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei geenimuunneltu vehnä aiheita terveysriskiä kuluttajille.

Muuntogeenisen kasvin löytyminen tavalliselta pellolta herättää huomiota, sillä muunnellun geeniperimän leviämistä muuntelemattomiin lajeihin pidetään yhtenä geeniteknologian riskeistä. Geenimuuntelun vastustajat pelkäävät, että seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Monsanton kurssi päätyi yli 3 prosentin luisuun pörssissä, kun Japani ja Etelä-Korea ilmoittivat päätöksestään.

Tapaus on herättänyt yhdysvaltalaiset poliitikot ja viranomaiset, sillä paljastuksella pelätään olevan pitkäaikaisia vaikutuksia vehnän vientiin.

Monsanto ilmoitti perjantaina, että se vähentää pyrkimyksiään Euroopan siemenmarkkinoille. Yhtiön mukaan syynä on se, ettei geenimuunneltuja kasveja hyväksytä Euroopan maissa.

Lue lisää

Mielipide: Hallitseeko työ yrittäjää vai yrittäjä työtään? Menestyvä viljelijä erottuu ei-menestyvistä hyvillä käytännöillään

Nurmi on hyvä esikasvi syysöljykasveille – muokkausnäytöksessä esitellään vaihtoehtoja nurmen kääntöön

Yara takoo tulosta korkeilla hinnoilla – toisen vuosineljänneksen tulos yli kaksinkertaistui

Osakas pulittaa tiemaksut, mutta joutuu silti lanaamaan ja auraamaan itse, jotta maitotilan liikenne hoituisi