Maatalous

Kasvimatto sopii pikkupihan lattiaksi

Pikkupihasta saa nopeasti valmiin näköisen kasvimaton avulla. Matalista maanpeitekasveista täystiheäksi kasvatettu matto leikataan sopiviksi paloiksi, kääritään rullalle ja viedään kotiin.
Kari Salonen
Kasvimattoon sopii esimerkiksi valkoisena kukkiva ja punaisen syysvärin saava valkomaksaruoho. Pro Agrian, Luken, MTK:n sekä Puutarhaliiton puutarha-asiantuntijat tutustuivat Terolan taimiston perennoihin viime viikolla.

HÄMEENLINNA (MT)

Valmiiksi tiheää kasvimattoa voi käyttää kukkapenkin reunustuksena, kuivilla seinustoilla tai jyrkkien luiskien suojana. Viherkaton perustamisessa matalakasvuinen kasvimatto tai kennosto on jo suosittu.

Englannissa käytetään maanpeitekasveja pihojen autopaikoilla. Renkaiden paikat kivetään, auton alle ja sivuille istutetaan kasvimatto.

Kasvisekoitus toiveiden mukaan

Mattoistutus tilataan keväällä. Tuuloslaiselta Terolan taimitarhalta voi tilata yhden lajin maton tai tilaajan valinnan mukaisen sekoituksen.

Matossa voi kasvaa maksaruohoja, ahomansikkaa, tädykkeitä, ajuruohoja tai muita tuuheita ja peittäviä monivuotisia kasveja.

Kesän aikana maton tuleva paikka kotipihalla puhdistetaan rikkaruohoista ja maahan sekoitetaan hiekkaa.

Valmis matto leikataan taimistolla syksyllä noin metrin pätkiksi. Noudettaessa matto rullataan ja kuljetetaan kotiin.

Kotona matosta voi leikata minkä muotoisia paloja vain.

Lue lisää

Tänään 550 pihaa ja puutarhaa ympäri maan aukeaa yleisölle – erityisesti hyötypuutarhat kiinnostavat nyt

Tällaista satoa kannattaa kasvattaa puutarhassa, kun haluaa säästää rahaa ja vaivaa

Näin nautit puutarhasi sadosta vuoden ympäri – esimerkiksi kurpitsoja tai sipuleita ei välttämättä tarvitse erikseen säilöä

Yle uutiset: Avoimet puutarhat -päivänä saa vierailla pihoilla ja puutarhoissa – katso Kanta-Hämeen kohteet täältä