MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Kasvinsuojeluaineiden haitta mehiläisille todistettiin

Kasvinsuojeluaineille altistuminen aiheuttaa pölyttäjien joukkokuolemaa. Mehiläiset kadottavat kyvyn suunnistaa takaisin pesälle altistumisen jälkeen. Kimalaisilla kuningatarten määrä romahti.
Jaana Kankaanpää
Yrittäjä Tarja Uusipaaston Uusi-Yijälän viinitila. Mehiläispesä, mehiläiskasvatus, pesälaatikko.

Kasvinsuojeluaineiden on todettu aiheuttavan mehiläisten ja kimalaisten joukkokuolemaa.

Britanniassa ja Ranskassa tehdyt erilliset tutkimukset todistivat, että tuhohyönteisiä vastaan yleisesti käytetyt neonikotinoidit aiheuttavat vakavia ongelmia myös tärkeille pölyttäjille.

Jo pienet annokset neonikotinoideja aiheuttivat mehiläisille suuntavaiston menetyksen, eivätkä ne enää löytäneet takaisin pesällensä. Kasvinsuojeluaineille altistuneiden kimalaisten kyky tuottaa uusia kuningattaria väheni jopa 85 prosenttia. Tämä vähentää uusien kimalaispopulaatioiden määrää.

Suomessa on käytössä useita neonikotinoidi-valmisteita, mutta haittoja ei ole Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan havaittu.

Tutkimukset julkaistiin Science-lehdessä.

Lue lisää

Satoja eri lajeja kasvavan kukkameren viljely on kaukana romantiikasta: "Minä en ole mekko päällä kukkien keskellä käyskentelijä"

Kuinka ekologinen kaupasta ostettu hyönteishotelli todella on?

Kymmeniä rimarakennelmia ilmaantui keskelle viljelyksiä – peltojen harsohäkeille löytyy pätevä syy

Yli 800 000 työntekijää siirtyi Ylivieskasta Nivalaan! – pölyttäjäarmeija ahersi Aittoperän värikasviviljelyksillä – ja vähän muuallakin