Kasvinterveys

Kasvinterveys

Kaalikoit levisivät Oulun korkeudelle asti – ilmojen lämmetessä myös kirppojen tarkkailu yhä tärkeämpää

Viime viikon kaakkoinen virtaus toi tuholaista etenkin itäiseen Suomeen.
MT Arkisto
Kaalikoi voi vioittaa myös öljykasvien lehtiä, kukintovarsia ja kehittyviä nuppuja.

Kaalikoin tarkkailu on jo tarpeen sekä ristikukkaisilla öljykasveilla että kaalikasveilla. Paitsi peltojen kaaliviljelmillä kaalikoita kannattaa Luonnonvarakeskus Luken mukaan pitää silmällä jopa kasvihuoneissa.

"Öljykasvien tuholaiset aktivoituvat sään lämmetessä. On ajankohtaista tarkkailla kaalikoin lisäksi kirppoja taimettuvilla kevätöljykasveilla ja rapsikuoriaismääriä syysöljykasveilla", toteaa Luken erikoistutkija Erja Huusela-Veistola.

Kaalikoita tuli viime viikon lopulla runsaita määriä lämpimän kaakkoisen ilmavirtauksen mukana jopa Oulun seudulle saakka, mutta etenkin Etelä-Savoon ja itäiseen Suomeen.

Torjunnassa on syytä huomioida, että neonikotinoidien teho kaalikoihin tiedetään olevan heikko ja myös pyretroidien heikosta tehosta on ollut viitteitä.

Koska lentävien aikuisten torjunta on yleensä melko tehotonta, torjunta kohdistetaan pieniin toukkiin.

Torjunnan ajoitukseen ja ruiskutustekniikkaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Torjuntaa kannattaa harkita, jos havaitaan keskimäärin muutama toukka kasvia kohden.

Torjunta on mahdollista tehdä valmisteiden käyttöehdot huomioiden viimeistään ennen kasvuston kukintaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rapsin onnistuminen tuurista kiinni tänä kesänä

Kulunut kesä oli erityisen rankka öljykasveille – viljoilla vähemmän tuholaisia mutta enemmän tauteja

Uuden sadon kaaleja on kaupoissa normaalia vähemmän – "Tämän pitäisi olla parasta kaalisesonkia, mutta näin ei tänä vuonna ole"