Kasvinterveys

Kasvinterveys

Kääpiökasvuviroosin oireita viljoissa

Oireet näkyvät laikuttaisina värimuutoksina, jotka ovat kaurassa punertavia, ohrassa ja vehnässä kellertäviä.
Marja Jalli
Kääpiökasvuviroosin oireita kaurassa.

Alkukasvukaudella viljoilla runsaana esiintyneet kirvat ovat levittäneet kevätviljoihin kääpiökasvuviroosia. Oireet näkyvät laikuttaisina värimuutoksina, jotka ovat kaurassa punertavia, ohrassa ja vehnässä kellertäviä.

Kääpiökasvuviroosia aiheuttaa viljan kääpiökasvuvirus (BYDV), jota kirvat siirtävät viljoihin. Virus tartuttaa kaikkia viljalajeja, mutta haitallisin se on kaurassa. Virustautinen kaura punertuu 2-4 viikon kuluttua tartunnasta ja se voi jäädä matalaksi sekä kahuröyhyiseksi. Voimakas tartunta voi estää täydellisesti röyhylletulon. Ohralla ja vehnässä oireet näkyvät kellastumisena.

Viljojen tartuntamäärä riippuu kirvojen runsaudesta ja siirtymäajankohdasta viljoihin. Mitä aiemmin kirvat viljoihin siirtyvät, sitä suurempi on sadonmenetys. Virusepidemia kehittyy voimakkaimmin viileässä (10-18 °C) ja kosteassa ilmastossa. Myöhäinen kylvö ja luonnonheinien ympäröimä pelto edesauttavat virustartuntaa. Myös kaukokulkeumana tulleet kirvat ovat voineet olla viruksen kantajia.

Jokioisilla tehdyissä havainnoissa kääpiökasvuviroosin oireet ovat voimakkaammat kaurakasvustoissa, joissa ei ole tehty kirvatorjuntaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljalajikkeen tie pellolle kulkee tutkijoiden tautikentän läpi – "taudinkestävyyden merkitys on koko ajan kasvanut"

Viljelykasvit voidaan tulevaisuudessa rokottaa kasvitauteja vastaan – menetelmää kehittää suomalaisryhmä

Kasper varoittaa, kun tuhohyönteiset ja kasvitaudit valmistautuvat iskemään