Kasvinterveys

Kasvinterveys

Pantterilaikkua ohrissa

Ohrakasvustoissa on viimeisen viikon aikana tullut esiin pantterilaikun oireita.
Pantterilaikun oireita mallasohrassa Jokioisilla 8.8.2016

Ohrakasvustoissa on viimeisen viikon aikana tullut esiin pantterilaikun (aiheuttaja Ramularia collo-cygni) oireita muun muassa Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Ensioireet ovat tumman ruskeita 1-2 mm:n mittaisia lehtisuoniin rajoittuvia laikkuja.

Naapurilaikut yhdistyvät taudin edetessä ja muodostavat laajempia tummia alueita. Vähitellen tummien laikkujen ympärille muodostuu vaaleita, kellertäviä alueita. Vioitukset muistuttavat verkkolaikun ja ohran tyvi- ja lehtilaikun oireita.

Suomessa taudinaiheuttaja on eristetty ensi kerran vuonna 2001. Toistaiseksi se ei ole kuitenkaan aiheuttanut epidemioita ja merkitys on ollut vähäinen. Nyt esiin tulleet tartunnat ovat voimakkaita ja vaikutus satoon on ilmeinen.

Alueilla, joilla taudinaiheuttaja on yleinen, on pantterilaikun arvioitu aiheuttavan keskimäärin 10 prosentin vuosittaisen sadonmenetyksen. Tähkimisen alussa tehty fungisiditartunta torjuu pantterilaikkua, joka tulee usein kasvustossa esiin vasta myöhemmin kasvukaudella. Suomessa viljelyssä olevien ohralajikkeiden kestävyydestä ei ole toistaiseksi tietoa. Luken tutkijat ovat kiinnostuneita mahdollisista havainnoista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porkkanakempin lennon odotetaan vilkastuvan

Kahukärpäsiä liikkeellä nyt runsaasti