Maatalous

Kasvukauden alku viivästyy – viljelijät toivovat sään lämpenevän pian

Maatalous 21.04.2017

Etelässä lannoitteiden levitys on käynnissä. Pohjanmaalla maa on syvässä roudassa. Idässä ja pohjoisessa on lumi maassa. Ilman lämpenemistä toivotaan.


Kari Salonen
Viljelijä Juha Wikström tarkasteli keskiviikkona Salossa tulevan sokerijuurikaslohkon kuntoa. Viljelijöiden toiveissa on sään lämpeneminen ja maltillinen sade.

Kasvukauden alku näyttää nyt viivästyvän reippaasti viime vuoteen verrattuna, sanoo avainasiakaspäällikkö Elina Poijärvi Ilmatieteen laitokselta.

"Viime vuonna kasvukausi alkoi etelärannikolla jo 6. huhtikuuta, nyt ei ole tietoakaan lämpenemisestä. Kasvukauden alku menee toukokuulle."

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelemien viljelijöiden ja muiden maatalouden asiantuntijoiden mukaan toukotyöt voivat vielä edetä aivan normaaliin tahtiin.

Maanviljelijä Juha Wikström Salosta sai keskiviikkoaamuna syysviljojen ja siemennurmien lannoitukset valmiiksi. Pintalevitykset oli aloitettu jo ennen pääsiäistä.

Nyt viljelijän ensimmäinen toive on kylmän sään loppuminen.

"Sääennusteen mukaan loppuviikosta sataa. Se olisi tervetullutta. Jos sää sateen jälkeen lämpenee, niin ensi viikolla pääsee muokkaamaan peltoja", Wikström sanoo.

Toukotyöt alkaisivat siinä tapauksessa Salossa normaalin aikataulun mukaan huhtikuun puolella.

Tänä keväänä Wikström aikoo kylvää ruokahernettä, sokerijuurikasta ja ohraa. Kasvussa on jo syysviljoja ja siemennurmia.

Hämeessä lannoitteiden pintalevitys syysviljoille on parhaillaan käynnissä, kertoi torstaina asiantuntija Samuel Jussila Pro Agria Etelä-Suomesta.

Hän arvioi, että viikon sisällä kylvötyöt eivät vielä ala, mutta kahden viikon sisällä kyllä.

Tällöin kevättöiden aikataulu etenisi Hämeessä tavanomaista tahtia.

Tämän hetkisten sääennusteiden valossa uskon ensimmäisten kokeilijoiden ilmestyvän pelloille vapun jälkeen viikolla 18, palvelupäällikkö Henri Honkala Pro Agria Etelä-Pohjanmaasta arvioi.

"Laajemmin uskon toukotöiden Etelä-Pohjanmaalla alkavan viikolla 19."

Tällä vuosikymmenellä on ollut aikaisia keväitä, Honkala kertoo.

"Monena vuonna ensimmäiset kylvöt on tehty huhtikuun lopulla ja suotuisimmilla alueilla on päästy heti vapun jälkeen laajemminkin peltotöihin."

"Pitkäaikaisen keskiarvon mukaan kylvöt on aloitettu toukokuun puolivälissä, mutta se ei ole pitänyt enää vuosiin paikkaansa. 2000-luvun kevääksi kylvöt alkavat normaaliaikaan toukokuun alkupuoliskolla."

Routaa Etelä-Pohjanmaalla on vielä reilusti, eikä se ole pariin viikkoon juurikaan sulanut.

"Toiveissa on, että ensin yöpakkaset loppuvat ja sää lämpenee. Samalla saisi sataa vettä, että routa sulaisi tasaisesti. Sen jälkeen pouta olisi tervetullutta."

Kaustisella Keski-Pohjanmaalla lunta on vielä jonkin verran ja routa on paikoin syvässä.

Pelloille ei vielä ole menemistä, mutta ei ole yleensä muinakaan vuosina tähän aikaan.

Varma keväänmerkki on jo kuitenkin nähty – tukikoulutukset ovat alkaneet, kertoo maanviljelijä Jani-Markus Paavola.

Toinen keväänmerkki on työkoneiden huolto kevättä ja kesää varten.

Paavola toivoo maltillisia sateita ja ilmojen lämpenemistä, että routa lähtee sulamaan.

Useimpina vuosina toukotyöt ovat tilalla alkaneet äitienpäivän aikoihin nurmien lannoituksella. Viljojen kylvöt ajoittuvat toukokuun puoliväliin.

Paavolan karjatilalla on keskitytty nurmen viljelyyn. Lisäksi viljelyssä on ohraa.

Pohjois-Karjalassa on vielä lunta maassa ja kevät myöhässä, sanoo MTK-Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Vilho Pasanen.

Liperiläinen maanviljelijä Jorma Pitkänen toteaa, että pitkällä aikavälillä katsottuna kevät ei ole myöhässä, mutta viimevuosien aikaisiin keväisiin verrattuna on.

Joensuun ja Liperin ympäristössä lunta on monin paikoin 10–20 senttiä. Routaa on vuodenaikaan katsottuna tavanomaisesti.

Jos sää kohta lämpenee, päästään Pohjois-Karjalassa peltotöihin toukokuun puolivälissä, mikä on alueella normaalia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit