Maatalous

Kasvukausi edelleen jopa kolme viikkoa myöhässä

Puinnit vasta alkamassa, sato- ja laatutappioita pelätään.
Markku Vuorikari
Kokoviljasäilörehu on nyt monella kotieläintilalla harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Säiden lämpeneminen on nopeuttanut viljelykasvien kehitystä. Kasvukausi on kuitenkin edelleen 10–14 vuorokautta keskimääräisestä jäljessä, Pro Agria summaa kasvutilannekatsauksessaan. Paikoin myöhässä ollaan jopa kolme viikkoa.

Vaikka elokuu on päättymässä, puinnit ovat aivan aluillaan.

Uudellamaalla on puitu 40 prosenttia rukiista. Muualla Etelä-Suomessa ja maan keskiosissa rukiin puinnit ovat käynnistymässä tämän ja ensi viikon aikana.

Ensimmäisiä syysvehnäkasvustoja päästään puimaan Etelä-Suomen rannikkoalueella sekä Uudellamaalla tällä viikolla ja muualla maassa viikon kahden sisällä.

Kevätviljojen puinnit käynnistyvät laajemmin tämän ja ensi viikon aikana maan etelä- ja keskiosissa, mikäli säät pysyvät poutaisina.

Viljasadon korjuun ja säilönnän kaikki vaihtoehdot kannattaa nyt punnita tarkoin, Pro Agria kehottaa.

Myöhään kylvetyt viljakasvustot, joiden valmistuminen on epätodennäköistä tai jäisi pitkälle lokakuuhun, kannattaa kotieläintiloilla korjata ajoissa kokoviljasäilörehuksi tai murskeviljaksi. Kasvintuotanto- ja kotieläintilojen välistä yhteistyötä kannattaa nyt haarukoida, jotta saadaan enemmän vaihtoehtoja viljasadon korjuuseen ja säilöntään.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyvä puintisää voi pelastaa viljasadon Viitasaarella

Kuiva keskikesä seurasi märkää kevättä Korpijärvellä

Sade hankaloittaa puintien aloitusta Varsinais-Suomessa