Maatalous

Kasvukausi kaksi viikkoa jäljessä

Ensimmäinen säilörehusato jää pieneksi. Mansikan pääsatokausi viivästyy.
Jaana Kankaanpää
Säilörehua tehtiin viime viikolla Tammelassa.

Kasvustot tarvitsevat nyt kipeästi lämpöä, muuten on riskinä sadonkorjuukauden venyminen pitkälle syksyyn, arvioivat Pro Agrian asiantuntijat.

Kasvukauden arvioidaan olevan 10–14 vuorokautta keskimääräisestä jäljessä suurimmassa osassa maata. Aikaisimmillakin kylvöksillä kasvu on viikon jäljessä.

Säilörehun ensimmäinen sato on jäämässä määrältään tavanomaista pienemmäksi suuressa osassa maata viileydestä johtuen. Ainoastaan Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa sato arvioidaan määrältään keskimääräiseksi.

Eteläisimmässä Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella sekä Etelä-Pohjanmaalla säilörehun korjuu on kääntynyt lopuilleen. Maan pohjoisosissa säilörehun korjuuta ei ole vielä päästy aloittamaan.

Kuivaheinän korjuu on alkamassa viikon kuluessa suurimmassa osassa maata. Korjuun alkaminen edellyttää muutaman päivän mittaista poutajaksoa.

Kevätviljakasvustot ovat kasvultaan ja kehitykseltään vaihtelevia.

Ensimmäisenä kylvetyt kevätviljakasvustot ovat korrenkasvuvaiheessa Etelä-Pohjanmaata myöten. Pohjois-Suomessa suurin osa kevätviljoista on vasta orastunut.

Eniten kasvuongelmia esiintyy runsaista sateista kärsivillä pelloilla, joilla erityisesti ohra on jo kellastunut. Kaurakasvustojen kunnossa on vähiten vaihtelua.

Kevätviljojen satonäkymät arvioidaan tyydyttäviksi tässä vaiheessa suuressa osassa maata.

Kasvitaudit ja tuholaiset eivät ole aiheuttaneet suuria kasvinsuojeluongelmia, mutta kosteat säät suosivat lehtilaikkutautien leviämistä.

Kevätrapsi ja -rypsi ovat Etelä-Suomessa pian aloittamassa kukintaansa. Kasvustojen kehitysvaiheissa on kuitenkin suuria eroja, jopa saman lohkon sisällä.

Öljykasvien satonäkymät arvioidaan tässä vaiheessa hyviksi Etelä-Suomessa ja muuallakin tyydyttäviksi.

Varhaisperunan nostot käynnistyivät kunnolla juhannusviikolla. Varhaisperunan sato arvioidaan määrältään tavanomaiseksi.

Kesäperunakasvustot ovat taimella Pohjanmaata myöten, mutta varastoperuna on vasta tulossa taimelle. Perunan satonäkymiä pidetään tyydyttävinä tässä vaiheessa kasvukautta suuressa osassa maata.

Mansikan pääsatokausi viivästyy. Etelä-Suomessa poimittiin ensimmäiset mansikat harsolla suojatuista kasvustoista juhannusviikolla. Satomäärät ovat hiljalleen kasvamassa, vaikka kylmä sää hidastuttaa sadon kypsymistä.

Etelä-Suomessa pääsatoa arvioidaan päästävän poimimaan kahden viikon kuluessa. Keski- ja Itä-Suomessa pääsatokauden arvioidaan alkavan kunnolla vasta heinäkuun puolivälin maissa.

Varhaisvihannesviljelmillä on päästy korjaamaan ensimmäisiä eriä varhais-, kukka- ja parsakaalista, nippusipulista sekä keräsalaatista. Korjatun sadon laatu on ollut erinomainen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuiva keskikesä seurasi märkää kevättä Korpijärvellä

”Olen nostanut kädet ilmaan rapsin kanssa” – jo toinen huono vuosi öljykasvien viljelyssä turhauttaa viljelijöitä

Kasvukausi käynnistyi hitaasti Jämsän Hallissa – "Lumet lähtivät vasta toukokuun alussa"