Maatalous

Katso video: Kierrätysteräs elää Enkelipuistossa ikuisesti

Pöytyällä asuu hullu mies, joka hieroi YK:n pääsihteeri Kofi Annanin ja rakensi järven kuivalle mäntykankaalle.
PAsi Leino
Oskari-Hirvaalla on hevosen turpa, koska taiteilijan mukaan sen hirven turpaa nätimpi. Typistetty turpa on korvattu komealla sarvikruunulla.

Naapurit alkoivat pitää hulluna, kun aloin tehdä tänne järveä, muistelee pöytyäläinen Ite-tailija Kyösti Iitti 1990-luvun alkua. Sinnikäs mies kantoi pienestä kosteikosta käsin kiviä ja hiekkaa.

Nyt keskellä männikköä liplattaa puolen hehtaarin kokoinen tekojärvi, jonka ympärillä Enkelipuiston viitisenkymmentä patsasta kertovat tarinoitaan. Äkeiden piikit, aurojen siivet, metallilevyjen palat ja jopa pesu­koneenrumpu ovat saaneet uuden elämän entisen levyseppähitsaajan käsissä.

Itseoppinut taiteilija ei hahmottele patsaitaan etukäteen paperille, vaan muoto syntyy materiaalin myötä. Iitti hankkii materiaalia sieltä, mistä se muuten päätyisi sulattamoon. Ruostumaton teräs ja kalvanoitu musta rauta eivät anna vuosille periksi.

Iitti vaihtoi alaa levyseppähitsaajasta hierojaksi 1988, mutta selkäydinrappeuma pakotti sairauseläkkeelle 2007. Kivuista huolimatta Iitti hieroo vakituisia asiakkaita pari kertaa viikossa.

Elokuisena iltana 2003 soi puhelin. Iitti pyydettiin presidentin kesäasunnolle Kultarantaan.

Paikan päällä selvisi, että hieronta-asiakas oli YK:n silloinen pääsihteeri Kofi Annan.

Turvamiehet odottivat oven takana ja pöydällä ollut mikrofoni tallensi pienetkin risahdukset. Kerran Annan sanoi auts, mutta ovi pysyi kiinni. Muistoksi Iitti sai Annanilta diplomin. Se innoitti tekemään käytetystä pesukoneenrummusta YK:n aurinko -nimisen teoksen.

Lue lisää

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut – juhlittu diplomaatti kuoli 80-vuotiaana lyhyen sairauden jälkeen

Öljystä eroon älykkäällä hakekattilalla

Yhä useampi ostaa suoraan tuottajalta

Tällaista on eläkeläisenä Suomessa: Hilpeän ryhmän sokkomatka Poriin