Maatalous

Katso video: Robotti lypsää Tuomalan lehmät

Sanne Katainen

Tuomalan maitotilalla Orimattilassa on noin 120 lehmää ja kaksi lypsyrobottia. Lehmät käyvät lypsyllä omaan tahtiinsa kaksi, kolme kertaa vuorokaudessa.
Lypsyrobotti tunnistaa lypsylle tulijan kaulassa olevasta transponderista ja tipauttaa sille pienen määrän väkirehua.
Robottikäsivarsi puhdistaa utareen harjoilla, jonka jälkeen vedinkupit kiinnittyvät utareeseen laserin avulla.
Robotti tarkkailee maidon laatua ja tallentaa eläimestä jopa satoja erilaisia tietoja.
Kun utareen kaikki neljännekset ovat tyhjiä, vedinkupit irtoavat utareesta. Robottikäsivarsi siirtyy pesemään vedinkupit ja portti aukeaa. On seuraavan vuoro päästä lypsylle.

Juttu Tuomalan maitotilasta on julkaistu perjantain 3.2. MT:ssä

 

 

Jättiläiskoppakuoriainen. Pihaton lantakäyvillä kulkee vesisuihkulla varustettu puhdistusrobotti, jota yleisesti kutsutaan Puuha-Peteksi. Siihen on ohjelmoitu reitit, jotka se käy läpi monta kertaa päivässä.

 

Korut korviin ja kaulaan. EU-säännösten mukaan jokaisella lehmällä on oltava korvamerkki molemmissa korvissa. Kovamerkki on kuin henkilötunnus, joka yksilöi eläimen ja toimii sen tunnuksena. Tuomalassa toinen merkeistä on elektroninen niin sanottu eMerkki.
Tuomalan tilan lehmillä on kaulapanta, jossa on kiinni transponderi. Sen kautta tietokoneelta välittyy tieto esimerkiksi siitä, kuinka paljon ruokintakioski antaa lehmälle väkirehua vuorokaudessa.

 

Värisuoran joulukuusi. Parin viikon ikäiset vasikat siirretään ryhmäkarsinaan. Sinne tuodaan jouluna kuusi ja juhannuksena koivu koristeeksi mutta ennen kaikkea leluksi, jota saa puskea ja nyhkiä mielin määrin.

 

Pihaton kojelauta. Lypsyrobotti tuottaa tietokoneelle jatkuvasti tietoa esimerkiksi siitä, mitkä lehmät ovat käyneet lypsyllä, paljon niistä on kerralla saatu maitoa tai kuinka kauan lypsy kesti.

 

Vanhassa vara parempi. Mikäpä olisi sen parempi paikka pikaviesteille kuin vessan ovi. Siihen kirjoitetut huomiot ovat hyvä täydennys tietokoneiden ja kännyköiden kautta saatavalle tiedolle.

 

Tykyttävä tötterö. Lypsimen vedinkuppien sisällä oleva nännikumi on yksi lypsykoneen tärkeimmistä osista. Se vaihdetaan uuteen, 10 000 lypsyn jälkeen.

Tekstiä korjattu 6.2.2016 klo 7:30.

 

Kännykkä kertoo. Maidontuottajalle kännykkä on tuiki tärkeä apu, tietopankki ja muistin tuki. Se muun muassa hälyttää, jos lypsyrobottiin tai rehujärjestelmiin tulee vika.

 

Siistit saappaat. Nykyaikaisella maitotilalla saappaita pestään ahkerasti, jotta lanta ja muu lika ei kulje paikasta toiseen. Likaisilla kengillä ei esimerkiksi astella ruokintapöydällä.
Mihinkään tuotantorakennukseen ei saa mennä ilman omistajien lupaa. Tarttuvien eläintautien varalta vierailijat käyttävät joko talon omia varusteita tai kertakäyttöisiä suojavaatteita ja kenkäsuojia.

 

Maitoa meijeriin. Maitoauto käy joka toinen päivä. Maito kulkee tilatankista letkua pitkin auton säiliöön ja sen matkassa kohti meijeriä ja sieltä ruokakauppoihin.

 

Tukka hyvin. Lehmät pitävät rapsuttamisesta. Pihatossa on muutama karjaharja, joiden alla on hyvä käydä kyhnytettävänä.

 

Hieholan neidit. Kun vasikka on noin 2,5–3 kuukautta ja oppinut syömään rehua eikä enää tarvitse maitoa, se siirretään omaan pihattoonsa eli hieholaan. Lehmänuoriso tervehtii innokkaasti emäntäänsä Minna Vildéniä.

 

Seisova pöytä. Lehmille on jatkuvasti tarjolla raikkaan veden lisäksi säilörehua, jonka niille jakaa automaattinen hihnakuljetin. Tuomalan lehmät syövät vuodessa 1,7 miljoonaa kiloa säilörehua.

 

Valkoista jauhoa. Automaatti sekoittaa ryhmäkarsinassa oleville vasikoille maitojauheesta ja vedestä juomaa, jota vasikat saavat omaan tahtiinsa käydä imemässä. eMerkin perusteella kone tunnistaa eläimen ja antaa sille oikean määrän juomaa kerrallaan.

 

Yksin ja ryhmässä. Pikkuvasikat elävät yksittäiskarsinoissa, joiden aitojen väleistä on hyvä tutustua naapureihin. Maito niille juotetaan tuttisangoista.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Näin robotti lypsää Lily-lehmän – samalla hoituu moni muukin asia

Mika Kaappola saneerasi konehallista pihattonavetan – lämmin talvi kiritti työn valmiiksi neljässä kuukaudessa

"Jos tuntee syntyneensä tilanpitoon, niin sitä tunnetta ei puheilla pehmitetä"

Lypsyrobottien varaosia riittää, lupaavat alan yritykset – asentajat liikkuvat ja työskentelevät pääasiassa yksin