Maatalous

Kaupassa riittää toistaiseksi kotimaisia peruskasviksia

Kolme suurinta kauppaketjua kertovat suosivansa kotimaisia perusjuureksia ja kaaleja, kunhan laatu on kohdallaan. Viime kesän sadon arvioidaan riittävän osin jopa kesään saakka.
Kimmo Haimi
kotimaisia kasviksia kaupassa, Puhtaasti kotimainen - sirkkalehtilippu, porkkana, tomaatti kurkku, kiinankaali

Viime kesä tuotti runsaan sadon, vaikka korjuukelit olivat märät. Tavanomaisimpia avomaanjuureksia ja -vihanneksia onkin riittänyt kotimaassa eikä tuontiin ole juuri tarvinnut turvautua, kerrotaan SOK:lta, Keskolta ja Lidlistä.

Porkkanoita arvellaan saatavan vappuun saakka. Sipulien ja kaalien ennakoidaan riittävän pitkälle kevääseen, sipulien jopa seuraavaan satoon.

Perunaa on erityisen paljon markkinoilla Venäjän asettaman tuontikiellon takia.

Vaikka kotimaisia porkkanoita on vielä jäljellä, sekä SOK että Lidl ovat ostaneet niitä ulkomailta.

”Luomuporkkanoita on ostettu Tanskasta, koska ne loppuivat tänäkin vuonna kesken”, kertoo ryhmäpäällikkö Veli-Matti Puhakka . Hän muistuttaa, että sama kysynnän ja tarjonnan ero vaivaa monia muitakin luomutuotteita

Ostojohtaja Timo Hansio kertoo Lidlin täydentäneen porkkanatarjontaansa tanskalaisilla.

Peruskasvisten lisäksi kauppa tarjoaa asiakkailleen monia kasviksia, joita tuotetaan meillä vähän ja siksi niitä tuodaan muualta. Tällaisia ovat esimerkiksi selleri ja kiinankaali, muistuttaa ostopäällikkö Liisa Eronen Keskolta.

Varhaisvihannesten satokausi on alkanut eteläisessä Euroopassa. Suomalaisten kauppojen tiskeillä on nähty muun maussa unkarilaista varhaiskaalia ja espanjalaisia varhaisperunoita.

Lue lisää

Näin tuotat älyttömän surkealaatuista perunaa tutkimuslaitoksen neuvoilla

Peruna-kalakroketit ja sitruunamajoneesi

Peruna-lämminsavu­haukipyree

Perunarieskat paahde­tulla kurpitsalla, ­ylikypsällä sorsalla ja karviaishillokkeella