Maatalous

Kauppalehti: Venäjästä on tullut maailman suurin vehnän viejä

Myös muiden viljelykasvien osalta Venäjä on kiilannut vientitilastojen kärkeen.
Pekka Fali
Venäjän viljantuotanto on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2010, vehnän tuotanto etunenässä.

Venäjästä on kaikessa hiljaisuudessa tulossa maailman ruokatuotannon megatekijä, kirjoittaa Hanna Loikkanen Kauppalehden kolumnissaan. Loikkanen on omaisuudenhoitoyhtiö East Capitalin senior advisor Moskovassa ja T&B Capitalin hallituksen puheenjohtaja Helsingissä.

Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien Venäjän maataloustuotanto oli laskukierteessä aina tämän vuosikymmenen alkuun asti. Silloin Vladimir Putin asetti tavoitteeksi maan elintarvikeomavaraisuuden vuoteen 2020 mennessä.

Kun vuonna 2013 Venäjä toi noin 36 prosenttia kuluttamistaan elintarvikkeista, vastasi tuonti enää vain 20 prosenttia kulutuksesta tämän vuoden alussa, ja laskun ennustetaan jatkuvan.

Venäjän viljantuotanto on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2010, vehnän tuotanto etunenässä. Viime vuonna Venäjä ohitti Yhdysvallat vehnän viejänä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ja tänä

vuonna Venäjästä tuli maailman suurin vehnän viejä, kun se jätti myös EU:n taakseen. Myös muiden viljelykasvien osalta Venäjä on kiilannut vientitilastojen kärkeen.

Lihantuotantoon Venäjä investoi myös jo ennen sanktioita, ja se onkin kasvanut nopeasti kanan- ja porsaanlihan osalta, niidenkin tuotannosta riittää jo vientiin.

Vihannesten, hedelmien, maitotuotteiden ja kalan osalta maa joutuu tukeutumaan vielä paljolti tuontiin, mutta näidenkin osalta oma tuotanto kasvaa yli 10 prosentin vuosivauhtia korvaten tuontia.

Elintarvikkeiden tuonti EU:sta onkin laskenut yli 40 prosenttia sitten sanktioiden asettamisen. Ei siis ihme, että Venäjän maatalousministeri toivoo sanktioiden jatkuvan vielä pitkään, Loikkanen kirjoittaa Kauppalehdessä.

Lue lisää

Putinin väitetään rakennuttaneen itselleen miljardin arvoisen palatsin Mustanmeren rannalle – Aleksei Navalnyi julkaisi paljastukset videolla

Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustöiden viimeistelyyn osallistuva venäläisalus menossa Yhdysvaltain pakotelistalle

Venäläisten matkailijoiden puute kurittaa matkailualaa – hotellit ja rinteet ovat uudenvuoden jälkeen todennäköisesti tyhjinä

Missä energiastrategia, siellä Venäjä