Maatalous

Kauran kuori palaa Satarehun uudessa lämpökattilassa

Rehumylläri investoi yli kaksi miljoonaa kauran kuorta hyödyntävään lämpölaitokseen, joka tuottaa rehutehtaan tarvitseman höyryn.
Veikko Niittymaa
Kauran kuori on kevyttä, mutta palaa hyvin höyryntuotantoon viritetyssä kattilassa, sanoo Ari Mahlamäki Satarehusta.

Satarehun rehutehdas siirtyi uusiutuvaan energiaan lokakuun puolivälissä, kun se luopui öljystä ja ryhtyi tuottamaan rehuteossa tarvittavan höyryn kauran kuorella.

Uutta kuorta käyttävää lämpölaitosta esiteltiin viime viikolla Huittisissa. Höyryä tarvitaan rehujen hygienisointiin.

Lämpökeskus kuorivarastoineen maksoi 2,3 miljoonaa euroa. Investointi maksaa itsensä takaisin alle kymmenesä vuodessa, laskee hallituksen puheenjohtaja Ari Mahlamäki Satarehusta.

”Rehuja käyttävät tilat hyötyvät, kun energian hinta pysyy vakaana, ja koko jalostusketju saa imagohyötyä, kun rehut tehdään uusiutuvalla energialla.”

Kattilainvestoinnin jälkeen Satarehu on siirtynyt kokonaan uusiutuvaan energiaan rehujen valmistuksessa. Käytetty sähkökin on uusiutuvaa, vedellä, tuulella tai aurinkopaneeleilla tuotettua, Mahlamäki sanoo.

Satarehu valmistaa sata miljoonaa kiloa broilereiden ja kalkkunoiden rehuja vuosittain, vajaan kolmasosan koko maan lihasiipikarjan rehuista. Pääraaka-aineita ovat vehnä ja kaura sekä soija.

Kauran kuorta syntyy vuosittain viitisen miljoonaa kiloa, mistä kolmannes päätyy höyrykattilaan.

Ei kuori ole tähänkään saakka hukkaan mennyt, vaan se on myyty lähiseudun maatiloille ja kasvihuoneille polttoaineeksi, Mahlamäki sanoo.

Kuorta riittää myös jatkossa myyntiin. Vaalean lihan kulutus kasvaa ja kuorittavaa kauraakin tulee lisää, Mahlamäki kertoo.

Höyryn tuotanto nielee 1,5 miljoonaa kiloa kuorta vuodessa, millä korvataan 600 000 litraa polttoöljyä. Vanha öljykattila jää varalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fazer ryhtyy valmistamaan ksylitolia kauran kuoresta – investoi 40 miljoonaa euroa Lahteen

Utajärvi lämpiää pian kauran kuorella

Suomessa eläimille annetaan soijaa oletettua vähemmän