Maatalous

Keski-Suomessa kasvaa kolmimetristä rehumaissia

Kuhmoislainen Tapio Helin kasvattaa rehumaissia toista vuotta. Kerralla korjattava 25 tonnin hehtaarisato parantaa lypsykarjatilan rehuomavaraisuutta.
Markku Vuorikari
Maissisäilörehu Tapio Helin Lähes korjuuvalmis maissipelto

KUHMOINEN (MT)

Olemmeko joutuneet keskelle satumaisemaa? Miksi puut ja ihmiset ovat noin pieniä?

Kolme ja puoli metriä korkea maissikasvusto piilottaa aikuisen miehen helposti.

”Mietin, mitä hirvet mahtavat tuumia maissista. Toistaiseksi ne ovat väistäneet”, maanviljelijä Tapio Helin Kuhmoisten Ruolahdelta kertoo.

Helin kokeili maissinviljelyä ensimmäistä kertaa viime vuoden kesällä. Tänä kesänä maissia kasvaa jo 21 hehtaarilla.

Maissi on kylvetty loivaan etelärinteeseen toukokuun lopulla. Maan on syytä olla hikevää, ja pellon pitää kantaa painavat korjuukoneet lokakuussa.

”Viime vuonna maissi onnistui. Ajattelin, että joka toinen vuosi sää on hankala vaativalle kasville. Siksi tänä vuonna kylvimme biohajoavan muovikalvon alle.”, Helin toteaa.

”Juhannuksena oli viisi astetta lämmintä ja kasvusto näytti surkealta. Sitten tuli puolentoista kuukauden helle. Nyt maissi näyttää tosi hyvältä.”

Myöhäinen korjuu

Tänä vuonna maissisäilörehu korjataan lokakuun alussa, Helin arvioi.

Pieni halla edistää kuivumista. Jos pakkasta tulee enemmän kuin pari astetta, kasvusto pitää korjata muutaman päivän kuluessa.

Rehumaissi korjataan ajosilppurilla, jossa on maissipää. Ruskettuneet ja kuivan näköiset varret ja maitojyväasteen ohittaneet tähkät silputaan sekaisin.

”Viime vuonna rehunkorjuupalvelun koneet tulivat puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Puoli kuuden aikaan 17,5 hehtaarin sato oli siilossa.”

”On hurjan näköistä, kun maissisilppu lentää silppurin vieressä ajettavan rehuvaunun kyytiin. Rouske vaan kuuluu.”

Lue lisää

MT kysyi matkalaisten mielipiteitä: Miten korona on vaikuttanut julkisilla kulkemiseen?

Keskisuomalaisen kylätien kunnostus tyrmistyttää: "Tuntuu väärältä, että tie laitetaan pelkästään rallia varten kuntoon"

Viljamarkkinat

Viljamarkkinat