Maatalous

Kesko ja S-ryhmä eivät aio rajoittaa ulkomaisten sianlihantoimittajiensa saparoiden leikkaamista tai antibioottien käyttöä

Maatalous 09.09.2016

Sekä Kesko että S-ryhmä haluavat muistuttaa, miten suuri osuus niiden myymästä sianlihasta on kotimaista.


Markku Vuorikari
Sikojen hännänpurenta kertoo, että tuotanto-olosuhteissa on ongelmia. Monissa maissa asia ratkaistaan katkaisemalla saparo. Tämä on Suomessa kielletty.

Kesko ja S-ryhmä eivät aio seurata Lidlin esimerkkiä ja luopua virikehäkkikanojen munien myynnistä. Niiden mukaan asiakas saa päättää.

Esitimme suurimmille kotimaisille kauppaketjuille kaksi vastuullisuuteen liittyvää lisäkysymystä:

Oletteko harkinneet tuontisianlihasta luopumista tai saparollisuusvaatimuksen asettamista hankintaketjunne ulkomaisille sikatiloille?

Rajoitatteko antibioottien ennaltaehkäisevää käyttöä hankintaketjunne ulkomaisilla kotieläintiloilla?

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kertoo, että kaikki tuore Pirkka-sianliha on kotimaista. Muutenkin ulkomaista tuoretta sianlihaa on K-ryhmässä myynnissä vähän. Lihavalmisteista osa sisältää ulkomaista sianlihaa.

"Edellytämme valmistajilta eläinsuojelulainsäädännön noudattamista", Kalervo toteaa. "Saparokieltoa emme toistaiseksi ole vaatineet. Myöskään erillistä ohjeistusta antibioottien käytöstä emme ole antaneet."

Tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa SOK:lta kertoo, että tuoreesta porsaanlihasta noin 92 prosenttia on suomalaista.

Ulkomaista porsaanlihaa myydään pienehköjä määriä esimerkiksi porsaan sisäfileessä, edullisissa kesän grillaustuotteissa ja joulukinkuissa.

Oksa korostaa, että tuotteiden alkuperämaat ilmoitetaan aina selvästi, jotta asiakas voi tehdä tietoisen päätöksen tuotetta valitessaan.

S-ryhmä edellyttää kaikilta sopimuskumppaneiltaan vastuullista antibioottien käyttöä tuotannossa.

"Valtaosa ulkomaisesta sianlihastamme tulee Tanskasta, jossa antibioottien käyttö on huomattavasti keskieurooppalaista tasoa vähäisempää."

Lue myös

Lidl sanoo pyrkivänsä siihen, että Saksastakin saataisiin saparollista sikaa

Lidl luopuu virikehäkkimunista, keskittyy luomuun ja vapaisiin kanoihin

Voiko kana paremmin virikehäkissä vai "vapaana"? Näin vastaa hyvinvointitutkija

Miksi suomalaissialla on saparo ja saksalaisella ei? "Kyse on asenteesta ja ammattitaidosta"

Saparollinen sika oli saksalaisvieraille ihme

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT