Maatalous

Keskustan Kärnä vastaa Vartiaisen maatalouskritiikkiin: "Näennäisviljely on maataloustukijärjestelmän suurin ongelma"

Kärnän mukaan yritysvetoisen maatalouden ongelmat nähdään Yhdysvalloissa.
Markku Vuorikari
Näennäisviljelyllä tarkoitetaan tukivetoista viljelyä, jossa tavoitteena ei ole elintarvikkeiden tuottaminen vaan kustannusten minimointi ja tukien nostaminen.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä tyrmää kokoomuksen Juhana Vartiaisen arvostelun perheviljelmiä kohtaan.

Kärnän mukaan esimerkkejä yritysvetoisesta maataloudesta ja sen ongelmista voi hakea Yhdysvalloista, missä "itsenäiset viljelijät raatavat nyt käytännössä suuryritysten orjina".

"Viljelijät eivät omista enää karjaansa eivätkä myöskään geenimuunneltua siemenviljaa. Massatuotanto on vakavasti heikentänyt ruokaturvallisuutta ja ruokaa 'parannellaan' kemiallisesti kansanterveydellisistä seurauksista välittämättä. Vain voitot ratkaisevat", Kärnä maalailee.

Kärnänkin mielestä maataloustukijärjestelmässä on kehittämistä. Hän näkee suurimmaksi ja kalleimmaksi ongelmaksi näennäisviljelyn tukemisen.

"Maataloustukijärjestelmän suurin ongelma on, että osa tuista valuu niin sanottuun näennäisviljelyyn, jolla ei ole tarkoituskaan tuottaa elintarvikkeita. Ongelma tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Onkin äärettömän tärkeää, että EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa kehitetään siten, että tämä ei ole enää mahdollista."

Kärnä purkaisi maatalouden byrokratiaa ja suuntaisi tukea tilojen omaan jatkojalostukseen.

Lue lisää

Kuntavaalit jättivät ristiriitaisen tunnelman Helsingin pormestariehdokkaalle – puolueen tulos oli hyvä, mutta oma valtuustopaikka jäi saamatta

Helsingin pormestariksi nousemassa Juhana Vartiainen – Tampereella äärimmäisen tiukka kisa, Turussa voiton vei kaupunginjohtaja

Kokoomus selkeästi kuntavaalien suurin puolue: "Tunnelma on epäuskoisen onnellinen"

Raivioiden tukikelpoisuus on nostattanut myrskyn MTK:n sisällä – kolme tuottajaliiton puheenjohtajaa ottaa kantaa tilanteeseen